4
Mayıs
2024
Cumartesi
KAYSERİ

Ne kadar taş, o kadar ekmek

Mimar Sinan'ın doğduğu Kayseri'nin Ağırnas beldesindeki taş ustaları, tanesi 19 YKr'den 1 ayda 2 bin 850 taş kırarak asgari ücreti, ancak kazanabiliyor.

AA muhabirinin edindiği bilgiye göre, beldenin Büyükkçakıllı mevkisinde uzun yıllardır işletilen taş ocaklarında çalışan ustalar, düşük ücretlere rağmen ailelerinin geçimlerini bu işten sağlamaya çalışıyor.

Yaz aylarında 40 dereceye ulaşan sıcak havada çalışan ustalar, tonlarca ağırlıktaki kaya kütlelerini birbirinden ayırmak için saatlerce balyoz sallıyor.

Taş ustası Mehmet Başkurt, AA muhabirine, yaklaşık 10 yıldır taş kırdığını söyledi.

Beden gücüne dayalı bir işte çalışmalarına rağmen emeklerinin karşılığını yeteri kadar alamadıklarını ifade eden Başkurt, şöyle devam etti:

''Duvar ve kaldırımlar ile yer döşemesi olarak kullanılan taşları tanesi 19 YKr'ye kırıyoruz. Büyük kaya kütlelerini birbirinden ayırmak da bu fiyata dahil. En çok zamanımızı bu iş alıyor. Ne kadar çok taş kırarsak o kadar para kazanıyoruz. Bu nedenle zamanla yarışıyoruz. Ayda 2 bin 850 taş kırar ve siparişe göre ebatlandırırsak, ancak asgari ücret kadar para alabiliyoruz. Kaya kütleleri çok zamanımızı almazsa bazen bu sayıyı geçtiğimiz oluyor.''

Başkurt, sosyal güvenceleri olmadığını, sigorta primlerini de kendilerinin ödediğini anlattı.

Kış aylarında talep olmadığı ve hava sıcaklığı bölgede eksi 20 derecenin altına düştüğü için çalışamadıklarını dile getiren Başkurt, ''Bazı arkadaşlarımız kış aylarında inşaatlarda çalışmak için Antalya'ya gidiyor. Bazılarımız inek besleyerek kış aylarında geçimini hayvancılıkla sağlıyor. Bazılarımız da amelelik yapıyor. Eğer yaz aylarında çok çalışıp para biriktirebilirsek kışı rahat geçirebiliyoruz'' diye konuştu.

aa
Yayın Tarihi : 26 Ağustos 2008 Salı 16:27:03


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?