4
Mayıs
2024
Cumartesi
KAYSERİ

Nevruz ateşi Hacılar'da yakıldı

Baharın gelişi olarak kabul edilen Nevruz Bayramı, çeşitli etkinliklerle Hacılar’da da kutlandı. Nevruz Bayramı nedeniyle, Baki Ayşe Simitçioğlu Anadolu Lisesi’nde kutlama programı düzenlendi.

Birbirinden renkli görüntülerin ortaya çıktığı kutlama programına, Hacılar İlçe Kaymakamı Harun Öksüz, İlçe Jandarma Komutanı İbrahim Şahin, Hacılar Belediye Başkanı Ahmet Herdem, İlçe Emniyet Müdürü Ramazan Bahadır, daire müdürleri ile birlikte öğrenci velileri katıldı.

Okul içerisinde hazırlanan ve Türk geleneklerine uygun olarak dizayn edilmiş Şark Köşesi’nde, protokole kahve ikramında bulunan okul idarecileri, Nevruz hakkında genel bilgiler sundu. Sunum sonrasında devam edilen programın açılış konuşmasını Okul Müdürü Memduh Ayyıldız, Nevruz’un yeni gün, yeni yıl gibi adlar altında bahar bayramı olarak kutlandığına değinerek, “Tarihin ilk çağlarından beri bütün Orta Asya Türk Devletlerinde, Rusya’da, Bosna’da, Kosova’da, Kıbrıs’ta, Anadolu’da, kısaca nerede Türk yaşıyorsa orada kutlanmaktadır. Türk Milleti tarafından binlerce yıldan beri bayram olarak kutlanan Nevruz, bugün ve gelecekte coşku içerisinde kutlanmalıdır” dedi.

Nevruz Bayramı dolayısıyla, bir konuşma da İlçe Kaymakamı Harun Öksüz yaptı. Nevruz’un baharın müjdecisi olduğuna dikkat çekerek, aynı zamanda birlik ve de beraberliğin sembolü olduğunu hatırlatan Kaymakam Öksüz, Nevruz’un en etkili ve en zengin barış bayramı olduğunu söyledi. Nevruz’un, hayatın akışı içerisinde bireyin ve toplumun ruhunda oluşan üzüntüleri, kırgınlıkları ve hüzünleri arındırma günü olduğunu belirten Öksüz, şunları söyledi:

“Nevruz, Mete Han’dan beri Türk Milleti’nin kutladığı kurtuluş ve bahar bayramıdır. Binlerce yıldan beri Asya’nın steplerinden Balkanlara, Orta Doğu’dan Anadolu coğrafyasına kadar milletimizin birlik ve beraberlik içinde kutladığı bayramın adıdır Nevruz. Bolluk ve bereketiyle, baharın gelişini simgeleyen Nevruz, aynı zamanda hayata ve birbirimizi yeni bir coşkuyla, yeni bir umutla sarılmak için bir çağrıdır. Bugün yakılan Nevruz ateşi, şiddetin ve öfkenin değil, aksine ruhlarımızdaki sevginin, dostluğun ve kardeşliğin kandilidir. Nevruz Bayramı barışın, huzurun ve kardeşliğin pekiştirilmesine vesile olmalıdır. Çünkü bayramlar gelenek ve göreneklerimiz canlı tutularak, nesilden nesile aktarılmasına ve ortak kültürel bağların güçlenmesine hizmet etmektedir. Bayramların en güzel yanı da birlik ve beraberliğin, barışın ve hoşgörünün tesisine vesile olmasıdır. Binlerce yılda oluşturulan ve bugüne kadar günümüze ulaştırılan bu mirası bizler de koruyup, daha da güzelleştirerek gelecek nesillere ulaştıralım ki, milletimize huzur, sağlık ve başarı getirsin. Bu duygu ve düşüncelerle Nevruz kültürünün bütün dünyadaki toplumların birbirine yakınlaşmasını, hoşgörünün, sevginin ve barışın vesilesi olmasını temenni ediyorum”

Konuşmaların ardından, Mehter Takımı’nın verdiği konserle devam edilen programda, okul öğrencilerince hazırlanan folklor gösterisi ve saz eşliğinde verilen mini konser beğeniyle dinlendi. Nevruz geleneğinde yer alan ve esas amacı ihtiyaç sahibi kişilere yardım toplamak olan Deve Bezeme oyununda, Kaymakam Öksüz ve Başkan Herdem’in yaptığı bağış, öğrenciler tarafından büyük alkış aldı.
Baki Ayşe Simitçioğlu Anadolu Lisesi’nde düzenlenen Nevruz Bayramı kutlamaları, protokol ve öğrencilerin yakılan Nevruz ateşinin üzerinden atlaması ve ateş etrafında çekilen halay ile sona erdi.

 

İHA
Yayın Tarihi : 25 Mart 2008 Salı 17:05:45


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?