5
Mayıs
2024
Pazar
KAYSERİ

Nineden toruna ilginç miras

DOMATES TOHUMLARI NİNEDEN TORUNA MİRAS OLARAK AKTARILIYOR

Kayseri'nin Develi İlçesi Gazi beldesinde, altın değerindeki organik domates tohumları, nineden toruna korunarak nesilden nesle miras olarak aktarılıyor.

Develi ilçesi Gazi beldesindeki domates tohumlarının çekirdekleri sezon sonunda çıkartılmak suretiyle kurutuluyor ve yeniden ekilmek üzere saklanıyor. İlk bahar aylarında bahçelerde özel karıklara atılan tohumlar, fide haline gelince alınıp tarlalara stil yapılmak suretiyle dikimi gerçekleşiyor. Gazi kasabasında yaşayan Cennet Kahraman, domates tohumlarının kökeninin yüzlerce yıl öncesine dayandığını söyledi. Kahraman, "Ecdad yadigarı domates tohumlarını gözümüz gibi koruyor ninelerimizden aldığımız bu emaneti gelecek nesillerimize aktarıyoruz. Bizler ve nesillerimizin sağlığı açısından önemli bu değerli domates tohumlarını torunum Cennet Kahraman'a miras olarak bırakıyorum" dedi.

Gazi kasabasında yöreye ait tohumların geleneksel olarak muhafaza edildiğini belirten Mukaddes ve Emine Eken ise, sadece domates değil, yöreye has topatan kavunu biber, fasulye ve mısır tohumlarını da koruduklarını belirtti.

Belediye Başkanı Bayram Güllü, genetiği ile oynanmamış domates tohumlarının kendi usullerince ekimi ve çoğalması için çalıştıklarını belirterek, "Hasat zamanı Develi pazarında ve ürünlerimiz tarlalarımızda kapışılır. Yalnız tohumunu üretip kontrollü bir şekilde pazarlamayı düşünmemiştik ama Develi İlçemizde bulunan Seyrani Ziraat Fakültemize teslim ettiğimiz tohum örnekleri ile ilgili bilimsel çalışma tamamlanması sonrasında gerekli girişimler başlatılacak" dedi.

İthal sebze tohum fiyatlarının altın ve dövizle yarıştığını söyleyen Belediye Başkanı Güllü, "Bir gram hibrit domates tohumuna ödenen para ile 1.6 gram 24 ayar altın satın alınabiliyor. 1 kilogram domates tohumu 1 kilo 250 gram altınla eşdeğer. O nedenle elimizdekilerin kıymetini biliyor ve bilinçli şekilde kullanıyoruz" ifadelerini kullandı.

DOMATES TOHUMLARI NİNEDEN TORUNA MİRAS OLARAK AKTARILIYOR
DOMATES TOHUMLARI NİNEDEN TORUNA MİRAS OLARAK AKTARILIYOR
İHA
Yayın Tarihi : 24 Aralık 2009 Perşembe 15:50:00
Güncelleme :24 Aralık 2009 Perşembe 17:19:04


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?