5
Mayıs
2024
Pazar
KAYSERİ

Nüfus mübadelesi filme konu oldu

Lozan Barış Antlaşması'nın ardından Türkiye ile Yunanistan arasında geçen nüfus mübadelesi, Nevşehirli bir yönetmen tarafından sinema filmi haline getirildi.

Nevşehirli yönetmen Mustafa Karakaya, 24 Temmuz 1923'de imzalanan Lozan Barış Antlaşması'nın ardından yaşanan nüfus mübadelesini 'Gökkuşağı' isimli 23 dakikalık bir filmle sinema dünyasına kazandırdı. 60'dan fazla oyuncu ve teknik ekibin çalıştığı filmde, Mübadele Sorunu'nun ardından iki ülke arasında geçiş yapan Türk ve Yunan vatandaşların röportajı yer alıyor.

Filmde, Kapadokya bölgesi ile Yunanistan'daki vatandaşlarla yapılan söyleşi de yer alıyor. 6 aylık çalışma neticesinde oluşturulan 'Gökkuşağı' isimli filmin yönetmeni Mustafa Karakaya, filmi kendi imkanlarıyla hazırladığını dile getirdi.

Hedefinin nüfus mübadelesiyle ilgili uzun metrajlı film çekmek olduğunu ifade eden Karakaya, "Filmi yaparken hiçbir sponsor yardımı almadık. Türk ve Yunan vatandaşlarla görüşerek o dönem hakkında bir söyleşi yaptık. Söyleşilerden yola çıkarak da kısa bir film yaptık. Türkiye ile Yunanistan arasındaki nüfus değişimini konu alan bu film hakkında olumlu eleştiriler alıyorum. Hedefim aynı konuyla ilgili uzun metrajlı bir film çekmektir" dedi.

İHA
Yayın Tarihi : 31 Mayıs 2009 Pazar 13:21:45


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?