3
Mayıs
2024
Cuma
KAYSERİ

Öğrencilere kan bağışı bilgilendirmesi

Kayseri Erciyes Üniversitesi (EÜ) Kan Merkezi Gönüllü Kan Bağışı Uzmanı Gülşen Kef, Türkiye'de ortalama 10 bin kişiden sadece 15'inin düzenli kan verdiğini belirterek, “Avrupa'da nüfusun yüzde 10'una yakını gönüllü olarak kan verirken, bizde ise bu oran yüzde 1,5'lerde kalıyor” dedi.

EÜ Kan Merkezi tarafından EÜ Develi Seyrani Kampüsü'nde öğrencilere yönelik 'Kan Bağışı' hakkında bilgilendirme toplantısı düzenlendi. Slayt gösterisi eşliğinde toplantıda bilgiler veren E.Ü. Kan Merkezi Gönüllü Kan Bağışı Uzmanı Gülşen Kef, sağlıklı bir kişinin her an kana ihtiyaç duyabileceğini söyledi.

Kan bağışının en önemli sosyal sorumluluklardan biri olduğunu da ifade eden Gülşen Kef, kanın başka türlü elde edilemeyeceğini ve tek kaynağının da insan olduğunu söyledi. Kayseri'nin yaklaşık olarak yıllık 40 ile 45 bin ünite kan gereksini olduğunu da sözlerine ekleyen Kef, “18-65 yaş arasında, ağırlığı 50 kilogramın üzerinde olan ve önemli bir sağlık sorunu olmayan herkes kan verebilir. Sigara kullanıyorsanız kan bağışından sonra en az 30 dakika geçmeden sigara içmeyiniz. İlk 4 saat boyunca her zaman olduğundan daha çok sıvı şeyler almaya çalışınız. Kan bağışladıktan sonraki ilk 4 saat aşırı sıcak ortamlarda bulunmayınız” dedi.

Kan vermenin faydaları hakkında da bilgiler veren Gülşen Kef, “Kan vermek, kemik iliğinin yağlanmasını önleyip, kan yapımı canlı tutulur. Verilen kanın yerine, anında vücuttan genç hücreler dolaşımına katıldığı için bağışçı daha dinç ve canlı olur. Kandaki yüksek yağ oranı düşer. Kan bağışı kalp krizi ihtimalini azaltır. Kan bağışlayan kişide baş ağrısı, stres, yüksek tansiyon, yorgunluk gibi rahatsızlıkların giderilmesinde çok büyük katkısı olur. Ve tüm bunların yanında sizin kurtarmış olduğunuz bir hayatın manevi huzuru vardır” dedi.

Kan vermek için bütün işlemlerin 20-25 dakikalık bir zaman aldığını da ifade eden Gülşen Kef, Türkiye'de ortalama 10 bin kişiden sadece 15'inin düzenli kan verdiğini söyledi. Avrupa'da nüfusun yüzde 10'una yakını gönüllü olarak kan verdiğini kaydeden Kef, Türkiye'de ise bu oranın yüzde 1,5'lerde kaldığını belirtti.

Yapılan bilgilendirme toplantısının ardından bağışta bulunmak isteyen öğrencilerden kan alındı.

iha
Yayın Tarihi : 23 Ekim 2008 Perşembe 10:04:21


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?