5
Mayıs
2024
Pazar
KAYSERİ

Öğretmen Okulları 161 yaşında

Kayseri Erciyes Üniversitesi Eğitim Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Abdullah Saydam, fakülte olarak hedeflerinin öğretmen okullarının ilk açıldığı gündeki heyecanını kaybetmeden gelecek nesillere çağdaş medeniyet seviyesine yakışan bir eğitim vermek olduğunu söyledi.

Prof. Dr. Abdullah Saydam, eğitim fakültelerinin temelini oluşturan ve 16 Mart 1848 yılında kurulan Osmanlı Darülmuallimin Mektepleri'nin 161. kuruluş yıldönümü münasebetiyle bir mesaj yayınladı. Prof. Dr. Abdullah Saydam, Osmanlı Devleti'nin modernleşme çabalarında ve Türkiye Cumhuriyeti'nin kuruluş ve gelişme sürecinde çok önemli rol oynayan kadroları yetiştiren öğretmenlerin, modern tarzda eğitimlerini sağlamak üzere 16 Mart 1848 tarihinde İstanbul'da Darülmuallim Mektebi tesis edildiğini söyledi.

Prof. Dr. Abdullah Saydam, “Geleneksel tarzda eğitim veren medreselerin yanında batı tipi okullar kurmak isteyen Osmanlı Devleti, bir taraftan ilköğretimi zorunlu kılarken bir taraftan da bu okullarda görev yapacak öğretmenlerin yetiştirilmesi konusuna da önem verilmesi gerektiğini fark etmiştir. Bu amaçla başlangıçta sadece İstanbul'da öğretmen okulu kurulmuş, bu eğitim kurumunun başarılı olması üzerine ülkenin çeşitli yerlerinde yeni okullar açılması yoluna gidilmiştir. Osmanlı Devleti'nden sonra Türkiye Cumhuriyeti de çağdaşlaşmanın gerçekleşebilmesi için öğretmen okulu sayısını artırmaya çalışmıştır. Cumhuriyet tarihi boyunca Milli Eğitim Bakanlığı'na bağlı olmak üzere öğretmen yetiştiren kurumlar olarak Gazi Terbiye Enstitüsü, Köy Enstitüsü, Yüksek Öğretmen Okulu gibi farklı modeller denenmiştir. 1982 yılında çıkan Yüksek Öğretim Kanunu ile öğretmen yetiştirme görevi üniversiteler bünyesinde oluşturulan eğitim fakültelerine verilmiştir” dedi.

Şu anda devlet ve vakıf üniversitelerine bağlı olarak faaliyet gösteren çok sayıda eğitim fakültesi bulunduğunu belirten Prof. Dr. Abdullah Saydam, “Erciyes Üniversitesi Eğitim Fakültesi'nin kuruluşunun üzerinden henüz 7 yıl gibi kısa bir zaman geçmesine rağmen gerek fiziki ve teknik alt yapı bakımından gerekse eğitim-öğretim, bilimsel araştırma ve proje üretme açısından hızla saygın bir konuma ulaştı. Fakülte mezunlarının yeterliliğini gösteren önemli bir sınav olan KPSS'de öğrencilerimiz ilk sıralarda yer alıyor. Fakülte olarak hedefimiz, öğretmen okullarının ilk açıldığı gündeki heyecanını asla kaybetmeden gelecek nesillere çağdaş medeniyet seviyesine yakışan bir eğitim vermektir” dedi.

İHA
Yayın Tarihi : 16 Mart 2009 Pazartesi 10:25:25
Güncelleme :16 Mart 2009 Pazartesi 10:33:32


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?