5
Mayıs
2024
Pazar
KAYSERİ

Okutan Konağı'na görkemli açılış

Kayseri'nin Talas Belediyesi tarafından onarımı yapılan tarihi Okutan Konağı, törenle hizmete açıldı. Talas Belediye Başkanı Rifat Yıldırım, tarihi dokuyu restorasyon çalışmalarıyla ayağa kaldırarak Talas'ı turizm kenti haline geldiklerini söyledi.

Talas Belediyesi tarafından restorasyonu tamamlanan tarihi Okutan Konağı'nı düzenlenen törenle hizmete açıldı. Açılış törenine Büyükşehir Belediye Başkanı Mehmet Özhaseki, Melikgazi Belediye Başkanı Memduh Büyükkılıç, İl Kültür ve Turizm Müdürü İsmet Taymuş, protokol mensupları ve vatandaşlar katıldı. Törende Büyükşehir Belediyesi Mehter Takımı bir konser verdi.

Daha sonra bir konuşma yapan Talas Belediye Başkanı Rifat Yıldırım, projelerinin hamasi sözler olmadığını, bizzat çalışılan ve planlı bir şekilde verilen hizmetler olduğunu söyledi. Başkan Yıldırım, “5 yıl önceki Talas'a baktığımızda Okutan Konağı gibi onlarca konak ve evler yıkımla karşı karşıyaydı. Göreve geldiğimizde ilçenin kalkınmasını ve marka olmasını, tarihi dokuda gördük ve yoğun bir şekilde çalışmalarımızı başlattık.

Yıkan değil yapan olduk. Biz gerçek anlamda tarih sevgilisi, kültürüne ve tarihine sahip çıkan olduk. Kiçiköy, Ali Saip Paşa Sokak Sağlıklaştırma Projemizin 1. etabını bitirmek üzereyiz. 2. etabın projesi tamamlandı, toplamda 900 metrelik bir turizm sokağı ortaya çıkarıyoruz. Diğer taraftan Kazım Paşa Caddesi'nin projesi kurulda inceleniyor. Karaman Bayırı'nın projesi kuruldan geçerek kabul edildi. Çalışmalarımız devam ediyor. 13 konağın projelendirme çalışmalarının bir kısmı devam ediyor. Biz bütün çalışmalara öncü olmak için bu tür konakları alarak turizm sektörüne kazandırmak için restorasyon çalışmalarına başladık. Bazı arkadaşlarımız proje deyince sadece resimden ibaret görüyorlar. Teknolojiden de yararlanarak kağıt üzerindeki resimleri proje olarak ifade ediyorlar. Talas'ı tanımadıkları için sokakları dahi karıştırıyorlar. Sahip oldukları değerleri bilmedikleri için Talas'a haksızlık ediyorlar. Bizim projelerimiz şu anda başlayan, çalışılan işler. Hayali değil, hamasi değil. Bizim Gölbaşı Meydanı'nda yaptığımız tarihi restorasyon çalışmamız için geriye dönüş yapılması gibi beyanatlar ilçemize yapılacak en büyük haksızlıktır. Çalışmalar hiç geriye gitmeyecek. Tarihi doku asla ve asla yıkılmayacak. Biz beş yıl içerisinde tarihi dokuda hizmet etmenin mutluluğu içerisindeyiz. Bu çalışmalar Talas'ı turizm şehrine götürüyor. Bu çalışmaların içerisinde kültür var. Talas'ı kültür şehri yapacak. Talas'da yüzlerce yıllık yeraltı şehirleri vardı. Neden bir kişi buraları turizme açmadı. Neden bu konaklardan bir tanesinin restorasyonunu yaparak turizme kazandırmamıştır. Sormak lazım. Seçimden seçime gelip konuşmak kolay. Seçimden seçime ilçede yaşamak da kolay. 5 yıl içerisinde Talas'da yaşayıp hizmetleri görselerdi, Talas'a ne hizmet edildiğinin cevabını çok rahat anlarlardı. İlçenin varlıklarına değer koymak yerine kötüleyerek Talas'a haksızlık ediyorlar. Bizim hizmetlerimize gelince ayinesi iştir, kişinin lafa bakılmaz diyoruz. Okutan Konağı güzel bir örnek. İkinci sırada Kürtüncü Konağı var. Fevzioğlu Konağı ve Aksoylar Konağı'nın da restorasyonuna başladık. Kiçiköy Ali Saip Paşa ve Kazım Paşa Caddesi Sokak Sağlıklaştırma Projesi ve 1.5 kilometrelik tarihi dokunun ve yeraltı şehirlerinin turizme kazandırılmasıyla birlikte burada yerel mutfak, butik oteller, hizmet sektörleri ve aynı zamanda binlerce kişiye istihdam kapısı açılmış oluyor. Tarihi değerlerimiz Ali Dağı'ndaki hava sporlarını eklediğimizde ne kadar önemli bir potansiyele sahip olduğumuzu görüyoruz. Biz cek caklarla değil, hizmetlerle huzurunuzdayız. Bizler kötüleyen değil, eksilten değil, yaparak hizmete sunarız. Belediyeciliği ideolojik kullanan değildir” dedi.

Büyükşehir Belediye Başkanı Mehmet Özhaseki ise, Kayseri'den 'modern kent' diye bahsedildiğini ifade ederek, “Amacımız binlerce yıllık tarihi değerlerimizin restorasyonunu yaparak ayağa kaldırmak. Bunları korumak, bunları gelecek nesillerimize aktarmak için gayret ediyoruz. Üzerinde yaşadığımız Anadolu coğrafyası tüm bilim adamları tarafından en eski yerleşim yeri olarak ifade ediliyor. Gelişen dünyada tarım, ticaret ve sanayiden para kazanılacak diye bir şey yok. Bu hızlı gelişen dünyada turizm sektörü çok ilgi görmektedir. İnşallah Erciyes Turizm Merkezi ile turistler buradaki medeniyetleri daha iyi tanıma imkanı bulacak. Erciyes, Kapadokya ve turizm değerlerimizdeki bu üçlü ile inşallah turizmden istediğimiz payı alacağız. Rifat Başkanımızdan Allah razı olsun ciddi bir tarihi alanın önünü açıyor. Bu tarihi konağın Talas'a ve turizm sektörüne hayırlı uğurlu olmasını diliyorum” dedi.

Konuşmaların ardından Okutan Konağı Büyükşehir Belediye Başkanı Mehmet Özhaseki, Melikgazi Belediye Başkanı Memduh Büyükkılıç, Talas Belediye Başkanı Rifat Yıldırım tarafından kurdele kesilmesiyle hizmete açıldı. Davetliler ve vatandaşlar açılışın ardından konağı gezerek restorasyonu tamamlanan konakta yaşayan tarihe şahitlik yaptılar. 3 katlı konak, taş işçiliği ahşap süslemeleri ve mimarisi ile adeta davetlileri büyüledi. Açılışta ayrıca Türk sanat ve Türk halk müziği konseri verildi.

İHA
Yayın Tarihi : 14 Mart 2009 Cumartesi 19:54:15


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?