4
Mayıs
2024
Cumartesi
KAYSERİ

Onlar mesleklerine aşık!

Birbirlerine olduğu gibi mesleklerine de aşık olan Bor çifti, Kayseri'deki küçük atölyelerinde heykeltıraşlık yapıyor.

3 yıl hazırlandığı sınavlarda bir türlü başarılı olamayınca spor akademisi sevdasından vazgeçip amcasının yanında tezgahtarlık yapmaya başlayan Ekrem Bor, bu sırada içindeki cevheri çıkaracak olan Nalan Bor ile tanıştı.

Eşinin o zaman Erciyes Üniversitesi Güzel Sanatlar Fakültesi Heykel Bölümü'nde okuduğunu belirten Ekrem Bor, "O resim yapmayı ve taş yontmayı seven bir insan. Ben o dönem eşimin yanında olmak için sürekli okuluna gidiyordum. Orada çamurla uğraşmak, taşı yontmak çok hoşuma gitti. Gidip geldiğim süre içerisinde yardımcı olmama hocalar müsaade etti. Sonra kendime 'Neden olmasın?' dedim. Kendimde bu cevherin olduğunu fark ettim. Ardından sınavlara girip heykeltıraşlık bölümünü kazandım. Erciyes Üniversitesi'nde öğrenciliğimiz sırasında projesi kabul edilen ikinci öğrenciydim ve başarılıydım. Projenin kabulünün ardından Mühendislik Fakültesi'nin önüne 'Yalnızlık' heykeli yaptım. Okulu bitirince eşimle evlendim. Sonra hayatımın değişim noktası, geleceğimi belirlediğim mesleğimi yapmak için atölye açmaya karar verdik" diye konuştu.

"HEYKELTIRAŞLIK, BİZİM İÇİN VAZGEÇİLMEZ BİR MESLEK"

Kayseri'de sanat adına direnmenin zor olduğunu kaydeden Bor çifti, bu mesleğin kendileri için vazgeçilmez bir meslek olduğunu söyledi. "Tekrar dünyaya gelsek yine bu mesleği yapardık" diyen Bor çifti, ilde şu anda bu mesleği sadece kendilerinin faal olarak icra ettiğini kaydetti.

Ekrem Bor, "Kayseri'de bu mesleği yapmak zor. İşe atıldığımız ilk yıllar sanayiye malzeme almaya gittiğimizde, 'Heykeltıraş ne iş yapar?' diyorlardı. Çok sıkıntılar yaşamamıza rağmen ayaklarımızın üzerinde durmayı başardık.Dünyada Türkiye, Türkiye'de ise Kayseri'de yapılmayacak bir meslek aslında. Diğer illerle birlikte 15 çalışmamız bulunuyor. Her yıl 10 öğrenci bu okuldan mezun oluyor fakat hiç atölye açan yok. Kayseri'de sanatta kısırlık oluştu" şeklinde konuştu.

Kendilerinin ayakta kalmasını sağlayan Kayseri Şeker Fabrikası Yönetim Kurulu Başkanı Vedat Ali Özışık'a teşekkür eden Nalan Bor ise Kayseri'de sanata ve sanatçıya değer veren insanların az olduğunu ifade etti.

İHA
Yayın Tarihi : 13 Mayıs 2009 Çarşamba 11:54:26


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?