5
Mayıs
2024
Pazar
KAYSERİ

Özhaseki, döneminin muhabesini yaptı!

Kayseri Büyükşehir Belediye Başkanı Mehmet Özhaseki, yerel yönetimlerin dünyada 350-400 yıllık bir geçmişe sahip olduğunu belirterek, “Kayseri'de geleceğin projelerini hayata geçirdik. Eğer bir şehirde üretim ile sosyal ve kültürel çalışma yoksa, o şehir ölü gibidir” dedi.

Eğitimciler Birliği Sendikası (Eğitim-Bir-Sen) Kayseri Şubesi tarafından İl Özel İdare Konferans Salonu'nda "Yerel Yönetimler ve Eğitime Katkıları" konulu bir toplantı düzenlendi. Toplantıya Büyükşehir Belediye Başkanı Mehmet Özhaseki, Melikgazi Belediye Başkanı Memduh Büyükkılıç, Kocasinan Belediye Başkanı Bekir Yıldız, Talas Belediye Başkanı Rıfat Yıldırım, Hacılar Belediye Başkanı Ahmet Herdem, İl Milli Eğitim Müdürü Erdoğan Ayata, daire müdürleri ve çok sayıda davetli katıldı.

Programa konuşmacı olarak katılan Büyükşehir Belediye Başkanı Mehmet Özhaseki ise, doğu ile batıyı birbirinden ayıran en önemli özelliğin yerel yönetimler olduğunu söyledi. Yerel yönetimlerin dünyada 350-400 yıllık bir geçmişe sahip olduğunu ifade eden Özhaseki, yerel yönetimler notasında batıda demokratik bir uygulama gözlendiğini, doğuda ise merkeziyetçi bir yapının hakim olduğunu kaydetti. Özhaseki, Kayseri'de geleceğin projelerini hayata geçirdiklerini sözlerine ekleyerek, "Eğer bir şehirde üretim, sosyal ve kültürel çalışma yoksa, o şehir ölü gibidir. Bugün ülkemizde birçok il, ilçede ölü gibi bir hayat vardır. Ben gittiğim yerlerde bunları görüyorum. Sağ olsunlar beni belediyecilik hizmetlerini anlatmam için davet ediyorlar. Orada görüyorum ki her şeyi devletten bekliyorlar. Şehrin önde gelen kurumları ve sivil toplum örgütleri birbirlerine düşmüş durumda. Birlik ve beraberlik yok, bir uyumsuzluk var. O zaman şehir geriye gidiyor. Biz şehir olarak bu uyumu sağlamış durumdayız" dedi.

Hayata geçirdiği ve geçireceği projeler hakkında da bilgiler veren Özhaseki, "Yamula Barajı'nı yaptık. Bugün Kayseri elektriğinin yüzde 40'ını buradan sağlamanın yanı sıra sulamada da kullanıyoruz. Yakında barajın çevresine bir sahil yolu, piknik yerleri yapacağız. Halkımız hafta sonu pikniğini yapacak, göl gezintisi yapabilecek. Ayrıca kapalı spor salonları, yeni su kaynakları faaliyete geçerken, raylı sistem ve Kadir Has Şehir Stadyumu'nda da sona yaklaştık. Dünyanın en pahalı turistleri kayak turistleridir. Bunun için herkesin 'hayal proje' dediği Erciyes Master Projesi'nin çalışmalarına hız verdik. Bizim organize sanayi bölgesinde 1,5 milyon euroya ihracatımız var. Avusturya İnsburg Kayak Merkezi'nden yılda 3 milyar euro kazanılıyor. Master projesinin hayata geçmesiyle Kayseri'de yeni bir organize sanayi bölgesi açılmış olacak. Yaz kış bir cazibe merkezi olacak. Kayseri'nin önünü, ufkunu açan projeleri hayata geçiriyoruz" dedi.
'Bu işler bizim işimiz değil' deyip her şeyi devletten beklemediklerinin alını çizen Özhaseki, "Yapabileceğimiz her projenin altına imzamızı atıyoruz. Şehirde neye ihtiyaç varsa, bunu yapmayı kendimize görev olarak üstlendik. Bizim işimiz değil, demedik. 2. devlet üniversitesinin altyapı çalışmaları tamamlandı sayılır. 6 fakülteyi yapacak hayırseveri buldum. Ayrıca vakıf üniversitesi kurulması yönünde çalışmalar devam ediyor. Bu üniversitelerden biri Burç Eğitim Kültür ve Sağlık Vakfı'na ait Melikşah Üniversitesi, Kayseri Yüksek Öğrenim Vakfı tarafından bir üniversite ayrıca Molu ailesi tarafından da bir vakıf üniversitesi açılıyor. Kayseri önümüzdeki yıllarda üniversite ve bir eğitim kenti olarak anılacak. Hayırseverler zirvesinde bir araya geldiğimizde hayırseverlerden eğitim yolunda çalışmalar yapmalarını talep ediyoruz. Erciyes Üniversitesi öğretim görevlilerimiz için 200 dairelik bir lojman yapıyoruz. Bunun yanında öğretim görevlilerini yurtdışına gönderme projemiz var. 300 okulumuzun peyzaj çalışmasını tamamladık. Eğitime katkı olarak 'Yaşadığımız kenti tanıyalım' programları düzenliyor, kardeş şehir Mostar'da eğitim çalışmalarımız devam ediyor. KAYMEK kurslarımızla 57 branşta 59 bin kişiye kurs verdik. Bahar ayında öğrencilerimize Çanakkale gezisi düzenlemeyi de ihmal etmiyoruz. Sosyal belediyeciliğin gerekleri ne ise onu yapıyoruz" diye konuştu.

Toplantı soru-cevap şeklinde son buldu.
 

İHA
Yayın Tarihi : 7 Şubat 2009 Cumartesi 11:51:06