1
Mayıs
2024
Çarşamba
KAYSERİ

Pastırmanın dilimi 80 yeni kuruş

Pastırma ve sucuğun anavatanı Kayseri'de, 1 dilim pastırmanın diliminin 80 yeni kuruşa yükseldiği bildirildi.

Kayseri Ticaret Borsası Yönetim Kurulu Başkanı Şaban Ünlü,yaptığı açıklamada, küresel ısınma nedeniyle pastırma ve sucuk yapımında kullanılan biber, kimyon gibi ürünlerin mahsulünün az olduğunu, bu durumun pastırma ve sucuk fiyatlarına artış olarak yansıdığını söyledi.

Ünlü, "Pastırma ve sucuk fiyatlarında yüzde 15'lik bir artış meydana geldi. Besicilerimiz 3 yıldır zarar ediyor. Küresel ısınma ve kuraklıktan dolayı hayvan yemi fiyatlarında da büyük artış yaşanıyor. Bu artış da besiciyi kurtarmıyor. Devletin besiciyi desteklemesi ve prim vermesi gerekiyor. Yardımcı malzemede neredeyse yüzde 100 oranında bir artış söz konusu. Eğer küresel ısınma devam ederse pastırma ve sucuk fiyatları ilerleyen günlerde daha da artacaktır" dedi.

Selçuklular döneminden bu yana üretimi yapılan pastırmanın bir diliminin 80 yeni kuruşa yükseldiğini söyleyen esnaf Murat Korkmaz ise fiyat artışına rağmen bu sezon umduklarından bir hayli fazla satış gerçekleştirdiklerini vurguladı. Satışlardaki artışı gurbetçilerin tatile gelmesi ve Ramazan ayının yaklaşmasına bağlayan Korkmaz, "Pastırmanın kilosu 25-40 YTL'den satılıyor. Fiyat artışına rağmen satışlar umduğumuzdan daha iyi gidiyor. Bu durumun Ramazan ayı dolayısıyla süreceğine inanıyoruz" diye konuştu.

Vatandaşlar ise fiyat artışının çok fazla olduğunu söyleyerek, "Önceden tadımlık olarak evimize pastırma getirebiliyorduk şimdi onu da alamayacağız" yorumunu yaptı.

iha
Yayın Tarihi : 29 Ağustos 2007 Çarşamba 14:30:56


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?