7
Mayıs
2024
Salı
KAYSERİ

Pastırmaya zam yok!

Kayseri Ticaret Borsası (KTB) Başkanı Şaban Ünlü Ramazan ayının gelmesi ile birlikte piyasada hareketlilik olduğunu söyleyerek, "Pastırmaya zam yok" dedi.

Et fiyatlarında son 10 gün içerisinde artış olduğunu kaydeden KTB Başkanı Şaban Ünlü, fiyatların yükselmesinde Ramazan ayının bir etkisi olmadığını belirterek, "Et fiyatlarında son 10 gün içerisinde yüzde 10'luk bir artış oldu. Kemikli etin fiyatı 12 bin 500 TL'den 14 bin TL'ye çıktı. Fiyatların yükselmesinin sebebi ramazanın gelmesinden dolayı değildir. İthalatın yerli etten ucuz olmasından dolayı bunlardan zarar ediyorlardı. Devlet besicinin mağdur olmasını engellemek için ithal ette fonu yüzde 15 artırdı. İthal etteki fon önceden yüzde 60'dı şimdi yüzde 70 oldu. Fonun yükselmesine bağlı olarak et fiyatlarında bir artım oldu. Bu artımın ramazanla bir alakası yok. Teşvik priminin artmasına bağlı olarak piyasada bir yükselme oldu" dedi. Küçükbaş hayvanların fiyatlarında bir gelişme olmadığını söyleyen Ünlü, " Marketlerden ve kasaplardan takip ettiğimiz gibi koyunun eti 25 ile 30 TL arasında değişmektedir. Bundan dolayı Ramazan ayında sığır etinin 22 ile 26 TL arasında satılacağını tahmin ediyorum. Pastırma ve sucuk fiyatında ise kiloda 2 TL artış olacak. Bu ramazanla alakalı değildir. Tabi Ramazan'ın gelmesi gurbetçilerin gelmesi piyasada bir hareket sağlayacak. Ramazan'da da bu fiyatların aynen devam edeceğini tahmin ediyorum" ifadelerini kullandı.

"SUCUĞU BELİRLİ FİRMALARDAN ALIN"

Sucuk alımında belirli firmaların ürettiği sucukların alınması gerektiğini dile getiren Şaban Ünlü, "Sucuk alımında belirli firmaların güvenli malları alınmalıdır. Zaten bizim Kayseri'mizde 14 tane firma üretim yapıyor. Hepsi belirlidir ve Tarım İl Müdürlüğü'ne kayıtlıdır. Kayseri'de merdiven altı firma yok.İki cins sucuk var. Bir tavuk etinden yapılan sucuk, birde kırmızı etten yapılan sucuk var. Tavuk etinden yapılan sucuk diğerine göre ucuz. Hangisi tercih ediyorlarsa onlardan almalıdırlar" diye konuştu.

"PASTIRMAYA ZAM YOK"

Pastırma fiyatlarının geçen sene ile aynı olacağını belirten Ünlü, "Pastırmada hile olmaz. Yalnız pastırmanın yapıldığı etin bölgesine göre yumuşak veya sert olabilir. En iyi pastırmanın sırt bonfile pastırmasıdır. Bunun da piyasaya 50 TL'den satılması gerekiyor. Pastırmanın fiyatları geçen sene ile aynı fiyatta. Pastırmaya yapılan zam perakende de tesir etmez. Geçen seneki fiyatla bir değişiklik yok. Pastırmanın dilimi 1 TL'dir" şeklinde konuştu.

İHA
Yayın Tarihi : 19 Temmuz 2011 Salı 12:29:02
Güncelleme :19 Temmuz 2011 Salı 12:34:09


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?