4
Mayıs
2024
Cumartesi
KAYSERİ

Perde açma-kapama derdine son!

Hürriyet Teknik ve Endüstri Meslek Lisesi öğrencilerinin yaşlıları perde açma kapama zahmetinden kurtarmak için geliştirdiği 'Akıllı Perde', 25 ülkeden 3 bin 400 projenin bulunduğu 'Düş Çizgisi' isimli yarışmada altıncı oldu.

Hürriyet Teknik ve Endüstri Meslek Lisesi öğrencileri, yaşlıları perde açıp kapatma zahmetinden kurtarmak amacıyla 'Akıllı Perde' isimli bir çalışmayı 2 ayda tamamlamayı başardı.

Öğrenciler daha sonra bu proje ile ilk defa Ankara'da Milli Eğitim Bakanlığı (MEB) tarafından düzenlenen 25 farklı ülkeden 3 bin 400 projenin katıldığı 'Düş Çizgisi' yarışmasında altıncı oldu.

İlk defa uluslararası bir yarışmada dereceye girdiklerini belirten Hürriyet Anadolu ve Teknik Meslek Lisesi Otomasyon Bölümü Öğretmeni Yalçın Bulut, öğrencilerinin kazandığı başarı ile gurur duyduğunu söyledi. 'Akıllı Perde' projesinin çalışma sistemi hakkında bilgi veren Bulut, "Akıllı perde güneş ışığına göre kendini otomatik olarak ayarlayan bir sistem. Perdeleri açan ve kapatan bu sistem havanın ve odanın ışık şiddetine göre çalışıyor. 'Akıllı Perde' ile 2 hafta önce Ankara'da düzenlenen 'Düş Çizgisi' yarışmasına katıldık. Burada 25 ülkenin 3 bin 400 projesi içinde altıncı olmayı başardık. Okul olarak daha önceki yarışmalarımızda çok sayıda derecemiz var. Bu uluslararası bir yarışmada ilk derecemiz oldu" dedi.

"KENDİ MALZEMELERİMİZLE OLUŞTURDUK"
Sistemin Endüstri Otomasyon Bölümü'nde eğitim gören 6 öğrenci ve 4 öğretmen tarafından oluşturulduğunu söyleyen Bulut, "Projemizde, normal pillerimizin yanı sıra entegre ile programladığımız bir sistem var. Bunları programlayarak dışarının ve içerinin ışık şiddetine göre perdeyi açıp kapatan bir motor düzeneği bulunmakta. Bu sistemi oluştururken dışarıdan herhangi bir örnek almıyoruz. Okulumuzun kendi malzemeleri ile oluşturduğumuz bir sistem. Öğrencilerim adına gelecekten umutluyum. Başarının devamı için hep onların yanında olacağız" diye konuştu.

"PERDE AÇMA KAPAMA ZAHMETİNE SON"
Otomasyon Bölümü 3. sınıf öğrencisi Aycan Yücel, projenin güneş ışığı şiddetine göre gece ve gündüz ayarlamalı bir sistem olduğunu söyledi. Projeyi yaşlıları perde açma kapama zahmetinden kurtarmak için tasarladıklarını ifade eden Yücel, "Güneş pilleri sayesinde güneş açtığı zaman perde de açılacak. Hava kapanıyorsa ve evimizin lambasını yaktığımız zaman kapanıyor. Böyle bir projeyi tasarladığımız için mutluyuz. Katıldığımız yarışmada derece beklemiyorduk ama çalışınca insan karşılığını alıyormuş" dedi.

İHA
Yayın Tarihi : 9 Mayıs 2009 Cumartesi 12:50:17
Güncelleme :9 Mayıs 2009 Cumartesi 12:52:57


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?