5
Mayıs
2024
Pazar
KAYSERİ

Pınarbaşı'nda alabalık bereketi

Kayseri'nin Pınarbaşı ilçesinde kurulu olan Kent Alabalık Şirketler Gurubu Genel Koordinatörü Hakan Cemil Akçal, Türkiye'nin ihtiyacı olan alabalık yumurtası ve yavru ihtiyacının yüzde 30'unu karşıladıklarını belirtirken, porsiyonluk alabalıkların tamamının yurtdışına ihraç edildiğini söyledi.

Pınarbaşı ilçesi Yukarı Karagöz köyü Subatan mevkiinde bulunan Kent Alabalık Üretim Tesisleri'nde yapılan sağımlarda yılda 100 milyon adet yaz ve kış alabalık yumurtası üretebilirken, 50 milyon adette yavru üretimi gerçekleştirildiği belirtildi. 1989 yılında İzmir'den Pınarbaşı ilçesine maden yatırımı yapmaya gelen işadamı Tahsin Şimşek tarafından Kent Alabalık Üretim Entegre Tesisleri'nin kurulduğunu belirten Genel Koordinatör Hakan Cemil Akçal, bugün tesisin havuz sayısının 350'ye ulaştığını söyledi.

Alabalık üretiminin zevkli bir iş olduğunu kaydeden Akçal, "Üretimden ilk olarak anaç alabalıkların sağım aşaması var. Tesislerimizde ürettiğimiz anaç alabalıklardan yumurta elde ediyoruz. Bu yumurtalar özel bir alanda ve belirli bir sıcaklıkta yaklaşık 60 gün sonra yavru haline geliyor. Yavrular daha sonra özel olarak hazırlanan havuzlarda 3 ay besleniyor. 3 ay burada yapılan bakımın ardından Bahçecik ve Yamula Barajı üzerinde bulunan tesislerimizdeki kafeslere getiriyoruz. Buradan yapılan işlem ve aşının ardından 6 ay sonra porsiyonluk satışa hazır hale geliyor" dedi.

Alabalık sektörünün Türkiye'de gelişmesini kendilerine hedef edindiklerini kaydeden Akçal, "Entegre tesislerimizde üretilen alabalık yumurtası, yavru alabalık, porsiyon alabalık ve alabalık yemi ile kendi ihtiyacımızı karşılarken, bir yandan da diğer alabalık üreticilerinin ihtiyaçlarına cevap veriyoruz. Türkiye'nin ihtiyacı olan alabalık yumurtası ve yavru alabalık ihtiyacının da yüzde 30'unu biz karşılıyoruz" dedi.

Akçal, ayrıca 30 adet doğal olarak hazırlanmış toprak havuzda anaç balıkların yetiştirildiğini kaydederken, üretilen porsiyon balıkların tamamının yurtdışına ihraç edildiğini sözlerine ekledi.
 

İHA
Yayın Tarihi : 25 Haziran 2009 Perşembe 16:20:41


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?