5
Mayıs
2024
Pazar
KAYSERİ

Profesyonel arıcılık dönemi başlıyor

Türkiye Arı Yetiştiricileri Merkez Birliği (TAB) Yönetim Kurulu Başkanı Bahri Yılmaz, dünyanın ikinci büyük arılı kovan varlığına sahip olan Türkiye'de amatör arıcılıktan profesyonelliğe geçilmeye başlandığını belirterek, Anadolu florasının arıcılığa uygun olduğunu söyledi.

Özvatan Kaymakamlığı'nın düzenlediği 'Doğal Bitki Örtüsünün Verimli Kullanımı için Arıcılık ve Bal Üretimi" konulu panele katılan Bahri Yılmaz, Türkiye'de arıcılığın durumu ile ilgili açıklamalarda bulundu. Anadolu florasının arıcılık için çok uygun olduğunu dile getiren Yılmaz, arıcılığı 'bacasız sanayi' olarak nitelendirdi.

Anadolu'da arıcılığın her geçen dönem geliştiğini kaydeden Yılmaz, arıcılık veri tabanının yetersiz olmasından yakındı. Türkiye'de kişi başına bir kilogram bal düştüğünü belirten Yılmaz, profesyonel anlamda arı yetiştiriciliği ve bal üretiminin başladığını kaydetti.

Yılmaz, "Bal üretimi bilinçli bir şekilde yapılmaya başlandı. El yordamı ile arıcılık artık sona erdi. Dünyada çam balı üretiminin yüzde 85'inin Türkiye'de üretildiği bu ortamda, devlet kovan başına arıcılara destek vermelidir. Türkiye'de 76 ilde birliği olan TAB'ın verilerine göre, milli gelirin yüzde 7'sini oluşturan arıcılara devletin verdiği 4,5 milyonluk destek artırılmalıdır. Arı sağlığı açısından uzman sayısı
yetersizdir" dedi.

"İLAÇLI MÜDAHALE YETERSİZ"

Arıcılık için ilaçlı mücadelenin yeterli olmadığını belirten Yılmaz, arıcılık veri tabanının en kısa zamanda çıkarılmasını istedi. Bal üreticisi 38 bin 330 üyenin 3 milyon 300 bin kolonisinin etiketli olduğunu söyleyen Yılmaz, "Türkiye'ye İran üzerinden kaçak bal geliyor. Geçen 4 TIR kaçak bal yakalandı.Tarım ve Köyişleri Bakanlığı'nın bünyesindeki 156 kalem alandan sadece bir tanesi arıcılıktır. Türkiye'de arıcılık sektöründe teknoloji yetersiz. Tam anlamıyla ilaçlı müdahale yetersiz. 'Bacasız sanayi' olarak tanımlanan arıcılığın işlemesi de yeterli değil. Bal ve paket üreticilerinin durumları da iç açıcı değil. Laboratuvarlarımız yetersiz. Arılı kovanların yüzde 75'i kayıtlı. Arıca veritabanı yeterli değil. Proje çalışmaları yetersiz" diye konuştu.

"PİYASADA BAL DIŞI ÜRÜNLER DE SATILIYOR"

Yılmaz, Türkiye'de bal dışı ürünlerin üretiminin ve satışının da yapıldığını belirterek, kaçak arı ürünlerinin tespit edilmesi için çalışma başlatılmasını istedi. Yılmaz, "Türkiye'de bal alanında ürün çeşitliliği yetersiz. İhracatın artması için yerli bal üreticileri desteklenmeli. Piyasadaki bal dışı ürünlerde üretilerek satışı yapılıyor. Kalitesiz balların denetimi sağlanmalı. Avrupa Birliği normlarına ve yönergelerine uyum çalışması var" ifadelerini kullandı.

Yılmaz, TAB'ın Ortadoğu ve Balkanlar Arıcılar Birliği'nin kurucu üyesi olduğunu da sözlerine ekledi.

İHA
Yayın Tarihi : 2 Haziran 2009 Salı 13:47:46
Güncelleme :2 Haziran 2009 Salı 13:50:49


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?