3
Mayıs
2024
Cuma
KAYSERİ

Prostata kırmızı ışık tedavisi

Özel Tekden Hastanesi Üroloji Kliniği Uzmanı Op. Dr. Reşat Kaya, prostat hastalıkları ve tedavi yöntemleri konusunda tıpta gelişen son noktaları anlattı.

Tekden Hastanesi Üroloji Kliniği Uzmanı Op. Dr. Reşat Kaya, prostat hastalığı tedavisinde Amerika ve Avrupa’da kullanılan “Kırmızı Işık Lazer” tedavisi hakkında bilgiler verdi. Kaya, “Prostat hastalıklarının idrarda yanma, sık idrara gitme, idrarla birlikte kan gelmesi gibi sendromlar verebilir. Bu hastalıklarda idrar tetkiki ultrasonografi ve PSA kan değerlerine bakılarak verilebilir” dedi.

Prostat iltihaplanmasında uygun tedavinin ilaç tedavisi olduğunu vurgulayan Kaya, uygun antibiyotikle kolayca tedavi edilebilir olduğunu belitti. Op. Dr. Kaya, “PSA değeri yüksek hastalarda biyopsi ile tanı konularak kanser evrelendirilebilir. Evresine göre cerrahi yada ilaç tedavisi yapılabilir. Prostat büyümelerinde, prostat büyüklüğüne göre tedavi değişir. Küçük prostatta kapalı ameliyat yada lazer tedavisi yapılabilir” dedi.

Kaya, prostat hastalığında farklı lazer sistemler kullanılabildiğini belirterek, “Temelde lazer olarak sistem aynı olup, kırmızı ışık dalga boyunun farkı sayesinde etkin ve kanamasız işlem sağlamaktadır. Kırmızı ışık lazer şu an dünyada en hızlı doku buharlaşması sağlayan etkili bir lazer sistemidir. Bu, hastaların daha kısa süre içinde tedavi olup, sağlıklarına kavuşması anlamına gelir. Bu sistem en son lazer teknolojisi olan bioplazer teknolojisidir. FDI ve CE sertifikalı olup halen Amerika ve Avrupa’da güvenle kullanılmaktadır. Bu teknolojide ameliyat kesisi yoktur. Kanama olmadığından hastaya kan vermekte gerekmez. İdrar kaçırma problemi çok nadir görünür. Güvenli bir yöntemdir. Çevre dokulara zarar vermez. Hastalar çok kısa sürede normal hayatlarına dönebilir” şeklinde ifade etti.

Op. Dr. Reşat Kaya, kırmızı ışığın kateterleri hem daha güçlü, hem de daha ekonomik olduğunu belirterek, bunun da diğer lazer yöntemlerine göre hastaya daha ekonomik ameliyat olma imkanı sağladığını sözlerine ekledi.

.
Yayın Tarihi : 17 Haziran 2008 Salı 17:03:49


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?