4
Mayıs
2024
Cumartesi
KAYSERİ

Raylı sistemde çalışmalar sürüyor

Kayseri Büyükşehir Belediyesi tarafından geçtiğimiz günlerde ilk aracın teslim alınmasıyla birlikte önemli bir aşamayı geride bırakan raylı sistemde alt ve üstyapı çalışmaları tüm hızıyla sürüyor.

İtalya'da devam eden araç yapım çalışmalarıyla eşzamanlı olarak ray döşeme, kataner direkleri dikimi ve bunların enerji hatlarının çekimi de tamamlanma aşamasına geldi. Bunlarla birlikte Fuzuli Kavşağı'ndaki durakta yürüyen merdiven ve asansör yapımı da sürüyor.

Açıklamalarda bulunan Büyükşehir Belediye Başkanı Mehmet Özhaseki, toplu taşımada zirve nokta raylı sistemin yakın zamanda Kayseri'de deneme seferlerine başlayacağını söyledi. Özhaseki, "Raylı sistem çalışmaları birçok unsurun biraya getirilmesini içeriyor. Ana çalışma rayların döşenmesi ve araçların yapımı gibi görünse de birçok detay çalışmanın da aynı zamanda yapılması gerekiyor. Biz şu ana kadar ray döşeme çalışmalarını tamamlamış durumdayız. Bazı bölgelerde makas bağlantıları yapım çalışmaları ise sürüyor. Ana hatta kataner direklerinin temelleri bitirildi ve bazı bölgelerde direkler dikilerek telleri çekildi. Ayrıca orta gerilim kablo bağlantıları yapıldı. Bunun yanı sıra depo sahası da raylı sistem için önemli bir bölümü oluşturuyor. Buradaki çalışmalar da neredeyse tamamlanmış durumda. Depo sahasındaki hatlarının tamamı ve bunların ray kaynakları yapılırken, test sürüşü için direklerin enerjilendirilmesi yönündeki çalışmalar devam ediyor. Bunlarla birlikte bina ve rayların dışında kalan alanın peyzaj çalışmaları yapılıyor. Bakım alanında bakım platformları yapılırken idare binasında da bölümler ve odalar yapılıyor. Kısa zamanda buradaki bütün çalışmalar bitmiş olacak" dedi.

Raylı sistem hattı boyunca dikilecek olan ağaçların Kayseri'ye gelmek üzere olduğunu belirten Başkan Özhaseki, ray aralarında peyzaj ve çimlendirme çalışmalarının ise başladığına dikkat çekerek, "Raylı sistem hattını daha estetik ve hoş bir görünüme büründürmek için ağaçlandırma ve peyzaj çalışması yapıyoruz. OSB tarafından başlayarak rayların arasında çimlendirme yapmaya başladık. Bütün hat boyunca rayların arasını yeşillendirirken, kenarlarına da ağaçlar dikilecek. Böylece raylı sistem adeta yeşil bir tünelin içinden gidecek" diye konuştu.

Son olarak da Türkiye'deki en ucuz maliyetli raylı sistemin Kayseri'de yapıldığına vurgu yapan Başkan Özhaseki, bir aydan deneme seferlerine başlanılacağını ve 5-6 ay sonra da raylı sistemin şehir içinde yolcu taşıyacağını sözlerine ekledi.

İHA
Yayın Tarihi : 3 Eylül 2008 Çarşamba 18:15:47


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?