30
Nisan
2024
Salı
KAYSERİ

Rektörden Fransa'ya kınama

Erciyes Üniversitesi (EÜ) Rektörü Prof. Dr. Cengiz Utaş, Fransa Parlementosu'nda görüşülecek olan, "Ermeni Soykırımı İnkar Yasası" tasarısı teklifini kınadığını ve protesto ettiğini bildirdi.
 
Erciyes Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Utaş, Fransa'nın insan hak ve hürriyetlerine aykırı hareket ettiğini belirterek, bu yasa ile Fransa'nın tarihin sansürlendiği ve tarihçilerin tutuklanarak hapsedildiği bir yer, bir açık cezaevi haline geleceğini ifade etti.
 
Hazırlanan tasarının talihsiz ve çirkin olduğunu kaydeden Rektör Prof. Dr. Utaş, "Böyle bir karar marjinal olmaktan, insaf ve adalet dışı bulunmaktan, insan temel hak ve hürriyetine aykırı düşmekten öteye geçemeyecektir. Fransa, tarih değil, kanun yapmakla görevli olan parlamentosunda, söz konusu tasarıyı kanunlaştırmakla hiç şüphesiz ki, hakikat-perver ve demokratlar nezdinde, ifade özgürlüğünün tehdit edildiği, bağnazlık ve hoş görüsüzlüğün açıkça sergilendiği, tarihin sansürlendiği ve tarihçilerin tutuklanarak hapsedildiği bir yer, adeta bir açık cezaevi haline gelmekten kendini kurtaramayacaktır. Kaldı ki görüşülmesi kararlaştırılan yasa teklifi Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesi'nin ifade ve düşünce özgürlüğünü garanti altına alan 10. maddesi ile de tezatlık arz etmektedir. Erciyes Üniversitesi olarak, bu talihsiz ve çirkin tasarıdan dolayı Fransa'yı şiddetle kınıyoruz" ifadelerini kullandı.
İHA
Yayın Tarihi : 12 Ekim 2006 Perşembe 10:53:39


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?