3
Mayıs
2024
Cuma
KAYSERİ

Rektörden kritik uyarı!

KAYSERİ Erciyes Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Fahrettin Keleştimur’un da aralarında bulunduğu ekip, eski boksör, futbolcu, Uzakdoğu sporu yapanlar, trafik kazası geçirenlerde beyinde bulunan hipofiz bezinin küçüldüğünü belirledi.

TÜBİTAK’ın da desteklediği projenin başındaki isim olan İç Hastalıkları (Endokroloji) uzmanı Prof. Dr. Fahrettin Keleştimur, 60 boksör, eski futbolcu, trafikzede ve damdan düşenler üzerinde yaptıkları 6 yıllık çalışma sonuçlarının, Hipofiz bezinin küçüldüğünü ortaya koyduğunu söyledi.

Araştırma sonuçlarının özellikle yurt dışında yankı bulduğunu ifade eden Keleştimur, şöyle konuştu: "Hipofiz bezi, beyinde, bezelye büyüklüğünde bulunan en önemli hormon salgılayıcısıdır. Hipofiz bezinin küçülmesine sporcuların kafalarına aldıkları darbenin, trafik kazaları ve düşmeye bağlı olanlarda da yine aynı şekilde kafanın darbe görmesinin yol açtığını belirledik. Hipofiz bezinin küçülmesine bağlı olarak, kilo artıyor, vücut normalden fazla yağ topluyor. Halsizlik ve yorgunluk sonucu vücudun dengesi bozuluyor."

hürriyet
Yayın Tarihi : 21 Ağustos 2008 Perşembe 17:32:43


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?