3
Mayıs
2024
Cuma
KAYSERİ

Röntgen filmi tarih oluyor

Birim Bilgi Teknolojileri Firması Satış Direktörü Barış Dinler, kağıt kullanımını ve röntgen filmini ortadan kaldıran dijital mobil sistemini Kayseri Eğitim ve Araştırma Hastanesi'nde 2009 yılında uygulamaya başlayacaklarını belirterek, "Şimdi hastanenin 4 servisinde bu uygulamaya başladık ve başarı sağladık" dedi.

Birim Bilgi Teknolojileri Satış Direktörü Barış Dinler, dünyada artık dijital hastane kavramının konuşulduğunu söyledi. 'Dijital Mobil Hastane' projesiyle kağıdın tamamen ortadan kaldırılması ve hataya yer verilmeden işlemlerin yapılmasını sağlayacaklarını kaydeden Dinler, "Hastalar daha hızlı ve daha rahat tedavi hizmetleri alabilecekleri bir hastane ortamına kavuşmuş olacak. Hastanedeki bilişim altyapısını tek bir dijital platformda topluyoruz. Bu şekilde hasta başındaki hasta dosyalarını ortadan kaldırabiliyoruz. Yerlerine tablet bilgisayar dediğimiz, sağlığa özgü bilgisayarlar kullanıyoruz. Bu sayede hastaların karışmamaması, tıbbi hataların olmaması için her hastayı yatağından değil, bileklikleriyle tanımlayıp gelişen teknoloji ürünleri sayesinde bilgisayar ortamında kaydedebiliyoruz. Doktor bu bilgileri 24 saat internet üzerinden hastanın izniyle görebiliyor. Bu sistemle birlikte doktor istese de yanlış hastaya tedavi uygulayamıyor. Uygulaması halinde sistem uyarı verirken, hastanın rahatsızlığını kendi doktoru dışında kimse teşhis dahi edemiyor" dedi.

Hastaların önlerinde bulanacak olan monitör sayesinde internete girebileceğini, film izleyebileceğini, kısacası sıkıldığı zamanlarda rahatlayabileceğini kaydeden Dinler, "Radyoloji ve ultrason, tomografi görüntüleri sanal ortamda dijitalize edilecek. Hastalar röntgen filminin sırasını beklemeyecek, dijital sistem sayesinde film otomatik olarak doktorun bilgisayarında görünecek. Doktor istediği poliklinikte, istediği bilgisayarda bu filmlere bakabilecek. Sadece filmlerden yapılan tasarruf bile bu projeyi altı ay gibi kısa bir sürede amorti edebiliyor. Bu sistemin diğer önemli parçaları dijital bileklik. Tablet bilgisayarlara bu bileklik yardımı ile hastanın bilgileri tanıtılıyor. Frekans cihazı çip sayesinde hastanedeki cihazların nerede, ne amaçla kullanıldığını tespit ediyoruz" şeklinde konuştu.

Türkiye'de pilot hastane olarak Kayseri Eğitim ve Araştırma Hastanesi'ni seçtiklerini kaydeden Dinler, dört serviste bu uygulamaya geçtiklerini, şimdiye kadar başarılı sonuçlar aldıklarını ifade ederek, "Kağıt kullanımını ve röntgen filmini ortadan kaldırıp inanılmaz bir zaman tasarrufu sağlayan bir oluşum. Uygulamaya buradan başlamamızın nedeni Türkiye'nin en büyük hastanelerinden biri olması. Gerek yatak gerekse ayakta tedavi edilen hasta sayısı bakımından ve en önemlisi hastanenin dijital altyapısının hazır olması nedeniyle buradan başladık" dedi.

Birim Bilgi Teknolojileri Firması Satış Direktörü Barış Dinler, amaçlarının hastayı daha kısa sürede muayene edebilmek, daha iyi bir tedaviyle sağlıklı bir şekilde hastaneden ayrılmasını sağlamak olduğunu söyledi.

iha
Yayın Tarihi : 25 Ekim 2008 Cumartesi 12:02:29


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?