5
Mayıs
2024
Pazar
KAYSERİ

Rüzgar gülünden elektrik üretti

Kayseri'nin Yahyalı ilçesinde ikamet eden işçi emeklisi Osman Süt, her sene tatil için çıktığı yaylada rüzgar gülünden ürettiği elektriği kullanarak karanlıktan kurtulmayı başardı.

Yaz mevsiminin gelmesiyle birlikte Suna Yaylası'na çıkan Osman Süt, daha konforlu bir tatil geçirmek için rüzgar gülünden elektrik üretti.

İlerleyen yıllarda tüm yaylaya yetecek güçte bir rüzgar santrali kurmayı hedeflediğini ifade eden Süt, kendi karavanasındaki elektrik ihtiyacını karşılamak ve ağaçlarını rahatlıkla sulayabilmek için rüzgar santrallini kurduğunu belirtti.

Yaylada ihtiyaç duyduğu elektriği küçük bir rüzgar gülü santralinden elde ettiğini sözlerine ekleyen Süt, "Su pompasını çalıştırmak ve geceleri kaldığım karavanayı aydınlatmak için kendi imkanlarımla rüzgar gülü yapmaya ve elektrik üretmeye karar verdim. Kurduğum düzenekle üretilen 12 volt elektriği 220 volta çeviriyorum. Havaların ısınmasıyla birlikte yaylamıza geliyoruz. Hem burada zaman geçiriyorum hem de bahçemizi ağaçlandırıyorum. Bu ağaçlar için de su gerekiyor. Rüzgar gülünden elde ettiğim elektriği dinamoya vererek suyu getiriyorum. Ürettiğim elektrikle burada bulunan çeşmeye de su geliyor. Ağaçlarımı rahatlıkla suluyorum. Tek isteğim ağaçlarım kurumasın. İnsanlar buraya geldiğinde gölgesine otursunlar, piknik yapsınlar bu bana yeter. Elimden geldiği kadar yaylaya ağaç dikmeye gayret ediyorum. Benden sonrakilere yeşil bir yayla kalması tek amacım" dedi.

Rüzgar gülünün yapımı hakkında teknik bilgi aldıktan sonra böyle bir çalışma yaptığını ifade eden Süt, "Rüzgar gülünün dönmesiyle birlikte şarj dinamosu aküyü dolduruyor. Ürettiğim elektriği sulamanın yanında karavanı aydınlatmada da kullanıyorum. Sulama ihtiyacım olmasa depoladığım elektrik karavanımda bana bir hafta yetiyor. Buzdolabı ve televizyon var, onları çalıştırıyor. Biz de elektrik amaçlı düşündük. İhtiyacımızı karşılıyor. Tamamen kendi imalatımız" diye konuştu.

İHA
Yayın Tarihi : 15 Haziran 2009 Pazartesi 09:59:05


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?