4
Mayıs
2024
Cumartesi
KAYSERİ

Saat Kulesi eğitim merkezi oldu

Kayseri'nin simgesi niteliğindeki Kayseri Saat Kulesi'nde, el sanatları eğitimi verilmeye başlandı.

Cumhuriyet Meydanı'nda 1906 yılında inşa edilen Kayseri Saat Kulesi, el sanatları eğitimleri için yeniden kullanılmaya başlandı.

Kayseri Büyükşehir Belediyesi İşletmeler ve İştirakler Daire Başkanı Yusuf Eken, uzun zamandır kullanılmayan kule içerisinde, Kayseri Büyükşehir Belediyesi Mesleki Eğitim ve Beceri Geliştirme Kursları'nda (KAYMEK) eğitim gören bazı kursiyerlerin başarılı eserlerinin yer alacağını söyledi.

Saat kulesinde uzman eğitmenler tarafından vatandaşlara yönelik el sanatları eğitimlerinin de verileceğini ifade eden Yusuf Eken, tarihi saat kulesinin bu şekilde tekrar kullanıma kazandırılmasının önemli bir çalışma olduğunu vurguladı.

Eken, "Kayseri'nin adeta simgesi olan saat kulesi artık bir kültür ve sanat merkezi oldu. Öncelikle tarihi mekanın dokusuna zarar vermeden çeşitli çalışmalar yaptık. Bugünden sonra alanlarında uzman eğitmenlerimiz, hafta içi her gün Kayserili vatandaşlara yönelik eğitimler verecek. Ücretsiz verilecek eğitimler, saat 10.00 ile 18.00 arasında yapılacak. Kayseri'nin bu önemli tarihi yapısı artık eğitim merkezi olarak hizmet verecek" dedi.

Ahşap boyama alanında eğitim verecek olan eğitmen Ayten Sengir ise saat kulesinde gerçekleştirilecek eğitimlere tüm Kayserili vatandaşları davet etti.

TARİHİ KAYSERİ SAAT KULESİ

Cumhuriyet Meydanı'nın ortasında bulunan saat kulesi, Kayseri Mutasarrıfı Haydar Bey döneminde, 1906 yılında yaptırılmıştır. Sultan II. Abdülhamid'in fermanıyla bütün büyük şehirlere birer saat kulesi ve muvakkithane (Güneşe bakılarak vakitlerin belirlendiği yer) inşa edilmiştir.

Tavlusunlu Salih Usta tarafından inşa edilen saat kulesinin mimarı bilinmemektedir. Kare planlı ve 10 metre yüksekliğinde olan saat kulesi, silmelerle üç kata bölünürken, üzeri de piramidal çinko külah ile örtülüdür. Kesme taştan yapılan ve içeriye Doğu yönündeki yuvarlak kemerli bir kapıdan girilen saat kulesinin içerisi silindir şeklinde olup ortasındaki merdivenle saatin bulunduğu bölüme çıkılmaktadır .

İHA
Yayın Tarihi : 29 Temmuz 2008 Salı 14:07:49


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?