1
Mayıs
2024
Çarşamba
KAYSERİ

Sağlığınız için Gilaboru için

Develi Belediyesi iç Anadolu bölgesinde yetişen ve herkesçe bilinmeyen Gilaboru meyvesinin tanıtımı için kolları sıvadı.

Gilaboru meyvesinin tanıtımı için kolları sıvadıklarını belirten Develi Belediye Başkanı Recep Özkan, Kayseri’nin bazı ilçelerinde ve yoğunlukla Erciyes’in güney eteklerindeki Develi ilçesinde yetişen en önemli endemik tür meyvelerinden biri olduğunu belirtti. Özkan, “Çalı şeklinde bodur bir ağaçlardan olan gilaboru, kırmızı salkım şeklinde yuvarlak meyvelidir. Bu meyveler sonbaharda toplanır. İlk toplandığında acı bir tadı vardır. Su içinde salamura yapılır. Önceleri sert halde olan meyveler Ekim yada Kasım ayı gibi yumuşamaya başlar. Meyveler, salamura yapıldığında acılığını kaybeder. Bu haliyle içilebilir hale gelir. Meyveler salamura küplerinden günlük içilecek miktar çıkarılır, sıkılır, su ilave ve tercihe göre bal ilave edilerek içilir, sıkılan meyvenin aynı gün tüketilmesi gerekmektedir” dedi.

Gıda sektöründe gelecekte yoğun ilgi göreceğini dile getiren Develi Belediye Başkanı Recep Özkan; hem sağlık için hem de üreticiler için ekonomik açıdan ilçeye katkısının olacağına inandıklarını sözlerine ekledi. Uzmanlar, Gilaboru suyunun, safra kesesi ve bazı karaciğer hastalıklarına da iyi geldiğini, bazı kanser tümörlerini azaltmadaki olumlu etkileriyle ilgili olarak halen Amerika'da, Harward Medicine School'da yapılan ve The New England Journal of Medicine'da yayınlanan çalışmada günde 250 gram gilaboru suyu tüketiminin sağlık üzerine olumlu etkilerinin olduğu, Üriner enfeksiyonlar ile kanser tümörlerindeki azalmaların gilaboru da bulunan antioksidan maddelerle olan ilgisi üzerindeki çalışmaların ise halen devam ettiği bildirildi.

iha
Yayın Tarihi : 29 Kasım 2007 Perşembe 10:33:00


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?