3
Mayıs
2024
Cuma
KAYSERİ

'Şap'la mücadele başladı

Kayseri’de Tarım İl Müdürlüğü tarafından hayvanlara yönelik olarak ilkbahar dönemi şap aşılama kampanyası başlatıldı.

Cırgalan Mahallesi’nde başlatılan aşılama kampanyasında konuşan Tarım İl Müdürü Adnan Akay, bir salgın hastalık olan şapın insanlara geçmediğini, bu hastalıktan korunmanın ise ancak aşı ile mümkün olduğunu kaydederek "Bilindiği üzere salgın ve bulaşıcı hayvan hastalıkları hem ülkemiz hayvancılığına ağır darbeler vurmakta, hemde ülkemizden yabancı ülkelere yapılabilecek canlı hayvan ve hayvan ürün ihracatını nerede ise imkansız duruma getirmektedir. Ülkemizde havyan hastalıkları ile mücadele koruyucu aşılamalar vasıtasıyla yürütülmektedir. Şap, sığır, manda, koyun, keçi, deve, geyik gibi çift tırnaklı hayvanların akut seyirli, çok bulaşıcı bir hastalıktır. Hastalık yüksek ateş ağızda ve tırnak aralarında veziküller ile karakterizedir. Dünyanın her yerinde zaman zaman büyük salgınlar yapan çok bulaşıcı olan bu hastalık kültür sığırlarında süt, et kaybı ve ölümler dolayısıyla büyük ekonomik kayıplara neden olur. İnsanlar hastalığa karşı daha az duyarlıdır. Sadece ellerde ve ayaklarda lezyonlar meydana getirir. Şap hastalığı süt emen buzağılarda çok çabuk seyreder, vezikül oluşumuna zaman kalmadan hayvan kalp kası hasarından ölür" şeklinde konuştu.

Kayseri’de ilkbahar şap aşılama kampanyasında aşıyanacak olan büyükbaş hayvan sayısının 173 bin 692 olduğunu belirten Adnan Akay, şap hastalığından korunma yolları hakkında şu bilgileri verdi:

"Periyodik olarak bölgede seyreden şap hastalığı virüsünün tipine uygun aşılama yapmak. Ahıra yabancı ve hasta hayvan girişini önlemek. Sürüye yeni katılacak hayvanları 21 gün süreyle ayrı bir yerde tutup, herhangi bir hastalık belirtisi göstermeyenleri sürüye katmak. Ahır önlerine dezenfeksiyon çukuru yapmak. Hastaları ayırmak."

İHA
Yayın Tarihi : 8 Mart 2005 Salı 10:36:49
Güncelleme :18 Mart 2005 Cuma 20:35:09


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?