5
Mayıs
2024
Pazar
KAYSERİ

Şifa taslarının fiyatı dudak uçuklatıyor

Kayseri'de bir antika dükkanında sergilenen şifa tası, Osmanlı'nın beylik dönemine ait ve üzerindeki ayetler ise kullanan kişinin güç ve şifa bulması için özenle işlenmiş. Üzerinde nazar duası, Esma-Ül Hüsna ve bazı ayetler bulunan taslardaki suyun içildiğinde ya da üzerine serpildiğinde şifa olacağı inancı o dönemde ve günümüz çok yaygın. Kayseri'nin en meşhur geleneklerinden bir tanesi olan şifa tasları, günümüzde artık üretilmese de antika olanları 50 TL'den 5 milyon TL'ye kadar çıkabiliyor.

Tarihi Hz. İsa dönemine kadar uzanabilen şifa taslarına Anadolu'nun birçok yerinde rastlamak mümkün. Günümüz şifa taslarının en yenisi 50 yıllık iken, üzerine dualar, ayetler, şifalı olduğuna inanılan sureler ve daha birçok Kur'an ayeti ile süslenen şifa taslarından su ve benzeri içecekleri içen insanların şifaya kavuştuklarına inanılıyor.

Birçok padişahın, hükümdarın ve devlet büyüğünün şifa bulmak amacıyla kullandığı şifa tasları pirinçten, bakırdan veya gümüşten yapılabiliyor. Özellikle Osmanlı hükümdarlarının gümüş taslarında altın eklemeler, pırlantalar ve farklı süsleme objeleri kullanıldığı da bilinmekte.
 

iha
Yayın Tarihi : 23 Ağustos 2009 Pazar 12:38:31


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?