5
Mayıs
2024
Pazar
KAYSERİ

Soğuk hava 785 hayvanı telef etti

Kayseri'nin Akkışla ilçesinde küçükbaş hayvan yetiştiriciliği yapan 7 kişiye ait 785 kuzu, olumsuz hava şartları sebebiyle telef oldu. Beldede oy kullandıktan sonra mera alanına geldiklerinde kuzularının telef olduğunu gören hayvan sahipleri sinir krizleri geçirdi.

Akışla ilçesi Gömürge beldesi mevkiinde yılda 2 kez mera kiralayarak küçükbaş hayvan yetiştiriciliği yapan bir grup hayvan sahibi, yerel seçimlerde oy kullanmak için beldeye gitti. Kuzularının soğuk havadan etkilenmemesi için hayvanlarını çadıra bırakan hayvan sahipleri, oy kullandıktan sonra tekrar çadır kurdukları bölgeye döndü.

Aşırı soğuk hava sebebiyle çadırda tuttukları 790 kuzunun 785'inin cansız bedeni ile karşılaşan hayvan sahipleri sinir krizleri geçirdi. Jandarmaya ve Tarım İl Müdürlüğü yetkililerine haber veren hayvan sahiplerinden Mustafa Günay (60), her yıl 2 kez evlerinden ayrılarak 3 ay boyunca meralarda çadır kurduklarını söyledi.

Devlet makamlarından yardım isteyen Günay, "Bu mera alanına geleli 17-18 gün oldu. Her gün kar ve yağmur yağıyor. Hava şartları oldukça ağır. 7 aile ortak hayvancılık yapıyoruz. Toplam bin 200 küçükbaş hayvanımız var. Bunların yüzde 785'i telef oldu. Tek geçim kaynağımız hayvancılık. Şimdi ne yapacağımız bilmiyoruz. Ölen hayvanlarımızın bize maliyeti yaklaşık 300 bin YTL'dir. Devlet büyüklerimizden yardım istiyorum" dedi.

Kuzularının telef olduğuna üzülen Ayşe Temiz, çok miktarda borçlarının olduğunu dile getirdi. Telef olan hayvanlarının başında gözyaşlarını tutamayan Temiz, "Bizim gelirimiz sadece bu. Bir sürü borcumuz var. Borç günü gelip herkes para isteyecek. Biz şimdi ne yapacağız? Havaların soğuk olmasından ve yetersiz beslenmeleri sebebiyle hayvanlarım telef oldu. Hükümetten yardım istiyorum" diye konuştu.

Kayseri ili Damızlık Koyun ve Keçi Yetiştiriciliği Birliği Başkanı Yıldırım Yağan, hayvanları telef olan ailelerin yardıma ihtiyacı olduğunu söyledi.Güneşli ilçesi, Gömülge Belde Belediye Başkanı Selahattin Boydan ise bu yörede hayvancılığın önemli bir geçim kaynağı olduğunu kaydederek bölgede zor kış şartlarının yaşandığını ifade etti.

İHA
Yayın Tarihi : 31 Mart 2009 Salı 10:17:36


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?
Yorumlarınız
Bayram ÖZER IP: 212.175.112.xxx Tarih : 3.04.2009 16:29:16

Kasabalı hemşehrilerime geçmiş olsun, canları sağolsun.Allah onların yar ve yardımcısı olsun