5
Mayıs
2024
Pazar
KAYSERİ

Sultan Hamamı günyüzüne çıkıyor

Kayseri'de Selçuklular tarafından 1205 yılında yaptırılan tarihi Sultan Hamamı, hayırsever bir işadamı tarafından restore ediliyor.

Anadolu Selçuklu hükümdarlarından Gıyaseddin Keyhüsrev'in kız kardeşi Gevher Nesibe Sultan tarafından 1205 yılında yaptırılmış olan Sultan Hamamı, 1960 yılına kadar kullanılmış.

Cumhuriyet Mahallesi Kayseri Kalesi içerisinde bulunan ve bakımsızlıktan kullanılamaz hale gelen tarihi Sultan Hamamı'nda restorasyon çalışmaları başlatıldı.

Çalışmaları yürüten işadamı Mehmet Demircioğlu, Kültür ve Anıtlar Yüksek Kurulu ve Müze Müdürlüğü denetiminde temizlik çalışmalarına başladıklarını söyledi. Demircioğlu, "Hamamdaki o yıllardan kalma orijinal göbek taşı şimdiye kadar sapasağlam duruyor. Selçuklular, yerden ısıtma sistemini o dönemde kullanmışlardır. Gerçekten sultanlara layık bir hamammış. O dönemde başka hamamlar da var ama burası sultanların hamamıdır. Lüks olarak yapılmış, 2 kat şeklinde inşa edilmiş ve alttan ısıtma sistemi kullanılmıştır. Günümüzün teknolojisi o dönemlerde bulunmuştur. Yerden ısıtma sistemi, göbek taşı, turnalar konulmuş. Her taş el emeği ve göz nuru olarak itinayla döşenmiştir. Bu hamamlar 1960 yılına kadar çalışmış. Bu yıldan sonra harabeye dönmüş, çöp ve toprak altında kalmış. Burası vazgeçilecek köhne bir yer değil. Burayı inşallah el birliği ile tekrar eski görkemli günlerine kavuşturacağız" dedi.

Sultan Hamamı'nda 10 gündür 8 işçi ile temizlik çalışması yaptıklarını ifade eden Demircioğlu, önümüzdeki hafta temizlik çalışmalarını bitireceklerini kaydetti. Hamamı yaz mevsimine doğru hizmete açacaklarını ifade eden Demircioğlu, ayrıca yetkililerin hamam etrafında çevre düzenlemesi yapmasını istedi.

İHA
Yayın Tarihi : 17 Ocak 2009 Cumartesi 11:12:40


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?