5
Mayıs
2024
Pazar
KAYSERİ

Sultan Sazlığı'nda kuş türleri arttı

Kayseri'de yaklaşık 300 kuş türünün barındığı Sultan Sazlığı, bahar dönemindeki yağışlarla birlikte son 5 yılın en yüksek su seviyesine ulaştı.

Küresel ısınmayla birlikte kuruma tehlikesiyle karşı karşıya kalan ve Uluslar Arası Ramsar sözleşmesiyle koruma altına alınan Sultan Sazlığı'nda su seviyesinin yükselmesiyle birlikte kuş türleri de arttı. Kış ve bahar ayındaki yağışların beklenenden fazla olması dünyanın önemli sulak alanları arasında yer alan Sultan Sazlığı'ndaki su seviyesini yüzde 30 oranında arttırdı.

Yağışlarla birlikte kurak alanın yüzde 90'dan yüzde 70'e düştüğünü belirten Çevre ve Orman İl Müdürü Melahat Özoğul, su seviyesinin artmasıyla birlikte sazlığı terk eden ve yıllardır gelmeyen bazı kuş türlerinin tekrar gelmeye başladığını kaydetti.

Özoğul, "2009 yılı kış ve bahar dönemindeki yağışlar sonrasında Sultan Sazlığı'nı kuzey taraftan besleyen Soysallı ve Çayırözü Pınarları'nın su seviyesi arttı. Bu durum, bir zamanlar kuruma tehlikesi geçiren dünyanın en önemli kuş cenneti konumunda olan Sultan Sazlığı'ndaki su seviyesini de yükseltti. Su seviyesi artınca, yıllardır gelmeyen balıkçıl, çeltikçi, kirik, kız kuşu ve çok sayıda ördek türü yeniden sazlığa gelmeye başladı. Ayrıca önceki yıllarda çok az sayıda gelen flamingo sayısında da ciddi artışlar olduğu gözlendi" dedi.

Özoğul, geçtiğimiz yıl Sultan Sazlığı Uzun Devreli Gelişme Yönetim Planı'nın uygulanmaya başlanmasıyla birlikte sazlığı olumsuz etkileyen faktörlerin de azaldığını ifade etti.

iha
Yayın Tarihi : 16 Mayıs 2009 Cumartesi 13:57:54


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?