3
Mayıs
2024
Cuma
KAYSERİ

Talasemililer kan sıkıntısı çekiyor

Kayseri Talasemi ve Lösemililer Derneği Başkanı Faruk Başdemir, Ramazan ayının gelmesiyle birlikte stoklarda kan kalmadığını ve gönüllü kan verici sayısında ise yüzde 100 düşüş yaşandığını söyledi.

Dernek binasında açıklamalarda bulunan Kayseri Talasemi ve Lösemililer Derneği Başkanı Faruk Başdemir, Türkiye genelinde 1,5 milyon lösemili ve 5 bin talasemi hastası olduğunu belirtti.

Kayseri'de 78 tane talasemi hastası bulunduğunu sözlerine ekleyen Başdemir, talasemi hastalarının aylık 2 ünite kan alarak yaşamlarını sürdüklerini vurguladı. Başdemir, ''Bugüne kadar Kızılay'da stok kanlar bulunmaktaydı. Ramazana ayının gelmesiyle birlikte stokta kan kalmadığı gibi gönüllü kan verici sayısında da yüzde 100 bir düşüş olmuştur. Bu ay içinde kan alacak olan hastalar, hastanelerde sıkıntıya düşmektedirler. Ramazan ayında kan vermenin insanların oruçlarını bozmadığı müftülükler tarafından defalarca açıklanmıştır'' dedi.

Sağlıklı bir insanın 3-4 defa kan vermesi gerektiğini açıklayan Başdemir, verilecek bir ünite kanın 2 can kurtaracağını ayrıca, talasemi ve lösemililer için de kullanılacağını ifade etti. Ramazan ayında hayır ve yardımların arttığının altını çizen Başdemir, ''Kan vermekten daha iyi bir hayır ve yardım olur mu? Artık Ramazanlarda kan vericilerin sayısının düşmesi yerine artmasını bekliyoruz. Kan vermeye uygun olan herkes 25 dakika içerisinde kan verebilir. Halkımızın '1 Milyon İyi İnsan Aranıyor' kampanyasına destek vereceklerine inanıyoruz'' şeklinde konuştu.

İHA
Yayın Tarihi : 18 Eylül 2008 Perşembe 18:11:55


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?