1
Mayıs
2024
Çarşamba
KAYSERİ

Talas'tan Talas'a kardeşlik köprüsü

Kayseri'nin Talas Belediyesi bir süre önce kardeş şehir olma kararı aldığı Kırgızistan'ın Talas kentinde bir dizi program gerçekleştirerek protokol imzaladı.

Talas Belediyesi, kuruluşunun 100. yılı etkinlikleri çerçevesinde üyesi bulunduğu Türk Dünyası Belediyeler Birliği'yle birlikte Kırgızistan'da 'Kardeş Ülke Geceleri' isimli bir dizi program gerçekleştirdi. Ziyaret programına Talas Belediye Başkanı Rifat Yıldırım'ın yanı sıra AK Parti Genel Başkan Yardımcısı Hüseyin Tanrıverdi, AK Parti İstanbul milletvekili Lokman Ayva, Sakarya milletvekili Recep Yıldırım, Kırgızistan Başkonsolosu Ruslan Kazakbayev, Beykoz Belediye Başkanı Muharrem Ergül, Hendek Belediye Başkanı Ali İnci, TDBB genel sekreteri Ertuğrul Gazi Sağlam ve Meclis üyelerinden oluşan kalabalık bir grup katıldı. Heyet, ilk olarak Kırgızistan'ın başkenti Bişkek'te Beyaz Ay Derneği tarafından yapılan görme engelliler rehabilitasyon merkezinin açılış törenine katıldı.

Talas Belediye Başkanı Rifat Yıldırım, kardeş şehir protokolünü Hükümet Evi'nde imzaladı. Törene Kırgızistan Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Alevdino Pronenko ve Kırgızistan Sayıştay Başkanı da katıldı. Talas Belediye Başkanı Rifat Yıldırım ve Kırgızistan Talas Belediye Başkanı Erkin Tursunkulov, hazırlanan protokolü imzalayarak dostluk ve kardeşlik mesajları verdi. Gösterilen yakın ilgiden oldukça memnun olduklarını belirten Başkan Tursunkulov, bu ilişkilerin daha da artarak devam etmesi gerektiğini söyledi. Talas Belediye Başkanı Rifat Yıldırım ise "Biz Türk Dünyası Belediyeler Birliği'ne üye iki Talas kentinin temsilcileriyiz. İmkanlarımız dahilinde kültürümüzü, birikimlerimizi ve deneyimlerimizi sizlerle paylaşmaktan gurur duyacağız" şeklinde konuştu.

İmzalanan protokolün ardından Başkan Rifat Yıldırım, Meclis Üyesi Faruk Karakaya ve Fen İşleri Müdürü Hamit Kaya ile birlikte Kırgızistan Talas Belediyesi'ni ziyaret ederek Başkan Tursunkulov'a çeşitli hediyeler takdim etti.
İlk kez bir araya gelen iki Talas kentinin başkanları, dostluk ve kardeşlik tablosu çizdi. Başkanlar, ziyaretin ardından hediye dağıtım törenine katıldı.

Talas Belediye Başkanı Rifat Yıldırım, Talas'ta ihtiyaç sahibi 3 kişiye tekerlekli sandalye ve 500 kişiye iaşe paketi verdiklerini belirtti. Yaşlı Kırgızlar'la yakından ilgilenen Yıldırım, Talas Üniversitesi'nde öğretim görevlileri ve öğrencilerin bir araya geldiği salonda bir konuşma yaptı. Daha sonra Talas'ta eğitim-öğretim veren Sebat Kurumları'na ait kız ve erkek liselerini ziyaret eden Yıldırım, öğrencilerin hazırladığı duygu dolu programı izledi. Kırgız halk danslarının yer aldığı gösterilerde bir öğrencinin söylediği 'Memleketim' türküsü, programı izleyenleri duygulandırdı.

Heyet daha sonra Talas sınırında bulunan ve milli destanımıza ilham veren Manas bölgesini ziyaret etti. Talas Alat Dağı eteklerinde yer alan Manas Milli Parkı ve müzesini gezen heyet, küçük bir çocuğun heyecanla anlattığı destanı dinledi. Kırgızistan yerel ve ulusal televizyonlarına röportaj veren Talas Belediye Başkanı Rifat Yıldırım, iki kentin çok fazla ortak noktası olduğunu belirterek, "Aynı din ve dile sahibiz. Bizler kardeşiz ve sizleri çok seviyoruz. Binlerce yıldır ayrı yaşasak da buralar bizim ata yurdumuz. Aynı ailedeniz ve aynı millete mensubuz. Anadolu'dan sizlere kucak dolusu sevgi ve selam getirdik. Gün hamaset günü değil, icraat günüdür. Hamaset bizi bir yerlere ulaştıramaz. Bugün olduğu gibi bundan sonra da kardeşlik bağlarımızı güçlendirerek ata yurdumuz insanlarıyla yakından ilgileneceğiz" dedi.

 

iha
Yayın Tarihi : 2 Ekim 2007 Salı 16:59:23


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?