4
Mayıs
2024
Cumartesi
KAYSERİ

Tarihi Kentler Kayseri'de buluştu

Birliğe üye 136 belediyeden başkan veya temsilcilerin yanısıra, çeşitli bakanlıklardan bürokratlar, sivil toplum kuruluşlarından temsilciler ile bilim adamlarının katıldığı toplantının açılış konuşmasını yapan Kayseri Büyükşehir Belediye Başkanı ve Tarihi Kentler Birliği Başkanı Mehmet Özhaseki, Tarihi Kentler Birliği’nin en kapsamlı toplantısını gerçekleştirdiklerini belirterek, "Her biri köşesi kültür hazinesi dolu ülkemizin çeşitli bölgelerinden gelen belediye başkanlarının yanısıra bakanlıklardan, Unesco’dan, turizmcilerden, sivil toplum örgütlerinden ve Vakıflar Genel Müdürlüğü’nden katılımcılar ile en geniş kapsamlı diyebileceğimiz Tarihi Kentler Birliği toplantısını gerçekleştiriyoruz. Bunu bu açıdan dikkate değer buluyorum. "İpek Yolu Kültür Yolu’ çalışmaları bu toplantının en önemli ana konularından birisi olacak.

Bunun yanısıra uluslararası fonlardan yararlanma, yeni çıkan yasaların belediyeleri nasıl etkileyeceği gibi konularda da önemli oturumlar gerçekleştirilecek. Tarihi Kentler Birliği olarak önümüzdeki dönemlerde yapmayı planladığımız çalışmaları da sıralayacak olursak; rutin hizmetler devam edecek. Buna ilave olarak bir fon oluşturup bütçemizi geliştirmek arzusundayız. Bu bütçe ile küçük belde ve ilçe belediyelerinin güçlerinin yetmediği restorasyon çalışmalarını yapmayı hedefliyoruz. Böylece oradaki o tarihi eseri ayağa kaldırıp korumuş olacağız. Sadece toplanıp fikirlerin konuşulduğu bir anlayış yerine insiyatif kullanan icracı bir kuruluş olma arzusundayız. Bundan sonraki toplantılarda başarılı bir örnek çalışmayı katılımcılara aktarıp paylaşmak ve başka yerlere uygulanabilirliğini tartışmak istiyoruz. Ayrıca yurtdışında da örnek çalışmalar zaman zaman karşımıza çıkıyor onu da yine bu tür toplantılarla gündemi getirip yararlanmak istiyoruz. Birinci vazifemiz olan tarihi eserlerin gelecek nesillere sağlıklı ve kullanılır bir şekilde aktarılması için elimizden gelen çabayı göstermeye devam edeceğiz" dedi.

Kültür ve Turizm Bakanı Erkan Mumcu da yaptığı konuşmada Tarihi Kentler Birliği’nin önemli bir başarı hikayesi olduğuna dikkat çekerek, "Orada olma hevesiyle, bir an önce başlasa da biraraya gelsek düşüncesiyle katıldığım nadir toplantılardan birisi bu oldu. Müthiş bir sinerji var bugün burada. Tarihi Kentler Birliği 4 yıl önce yola çıkmış ve bugün önemli mesafeler katetmiş durumda. Bu birlik bir başarı hikayesidir ve yaptıkları bugünden daha çok gelecekte konuşulacaktır" dedi.

Çekül Vakfı Başkan Vekili Mithat Kırayoğlu ise yaptığı konuşmada Kayseri’nin gelişimine dikkat çekti ve "Geçtiğimiz günlerde burada 139 fabrikanın temeli aynı anda atıldı. Kayseri, ekonomik alanda sürekli gelişen bir şehir. Bunun yanında kültürel kalkınmada da öncülük eden bir şehir. Buradaki kültürel değerler ve göstergeler önder olduğunu da zaten ortaya koyuyor" diye konuştu.

Kenthaber
Yayın Tarihi : 27 Eylül 2004 Pazartesi 17:20:00


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?