1
Mayıs
2024
Çarşamba
KAYSERİ

Tarım il müdürlüğünden süne uyarısı

Tarım İl Müdürü Adnan Akay, biyolojik mücadelede süne yumurtalarını tahrip eden parazitoid adı verilen 100 bin adet faydalı böceklerin üretilerek buğday ekiliş alanlarına salma işlemine başlandığını söyledi.
 
Tarım İl Müdürü Adnan Akay, yaptığı açıklamada, ülke genelinde her yıl milyonlarca dekar arazide kimyasal mücadelesi yapılan sünenin, buğday ekiliş alanlarının en önemli zararlısı olduğunu söyledi. Akay, bu zararlı ile etkin mücadele yapmak amacıyla Tarım ve Köy işleri Bakanlığı bütçesinden çok büyük kaynaklar aktarıldığını ve binlerce teknik personelin özverili çalışmalar yaptığını, bu sayede sünenin zararları kontrol altında tutulduğunu belirtti. 

Akay, "Kimyasal mücadele de zirai araçlar kullanılarak istenilen başarı sağlanabilse de çevreye verdiği bir çok olumsuz etkisi tam olarak giderilememektedir. Kimyasal mücadelenin en iyi alternatiflerinden biri de biyolojik mücadeledir. Biyolojik mücadele, süne yumurtalarını tahrip eden parazitoid adı verilen faydalı böcekler üretilerek buğday ekiliş alanlarına salma işlemi yapılmaktadır. Faydalı böceklerin zamanla çoğalması ile kimyasal mücadele tamamen terk edilerek ilaçların çevre ve insan sağlığına olumsuz etkileri giderildiği gibi daha az masrafla daha etkin mücadele hedeflenmektedir. Bu proje kapsamında 2005 yılında başlanılan parazitoid salma işlemine 2007 yılında da devam edilerek, Adana zirai mücadele araştırma enstitüsü müdürlüğünden temin edilen 100 bin adet parazitoid'in, 1 Haziran 2007 tarihinde Kocasinan ilçesi Yemliha kasabası ile Dadağı köyü arazilerine salma işlemi yapılmıştır.İleriki yıllarda da salım yapılan alanlar artırılarak biyolojik mücadele çalışmalarına devam edilecektir. Ancak faydalı böceklerin yaşam alanlarını meralar ve ağaçlık alanlar oluşturduğundan, meraların korunması ile ağaçlık alanların artırılması ve anızların yakılmaması, ayrıca sünelerle beslenen keklik ve bıldırcınların avlanmaması konusunda çiftçilerimizin gerekli hassasiyeti göstermeleri gerekmektedir" diye konuştu.
iha
Yayın Tarihi : 8 Haziran 2007 Cuma 11:42:03


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?