30
Nisan
2024
Salı
KAYSERİ

TCDD'nin kuruluşunun 150. yıldönümü

Kayseri Valisi Osman Güneş, Osmanlı döneminde temelleri atılan demiryollarının Atatürk döneminden sonra ilerlemediğini belirterek, demiryollarıyla ilgili yapılması gereken çok iş olduğunu söyledi. 

TCDD'nin kuruluşunun 150. yılı kutlama etkinlikleri, Kayseri'de çeşitli etkinliklerle başladı. Cumhuriyet Meydanı'ndaki Atatürk Anıtı'na çelenk konulmasıyla başlayan kutlama etkinliklerine, TCDD Kayseri İşletme Müdürlüğü'nde devam edildi. Burada düzenlenen törene Vali Osman Güneş, İl Emniyet Müdürü Orhan Özdemir, İl Milli Eğitim Müdürü Erdoğan Ayata, TCDD 2. Bölge Müdürü Mustafa Babal, Sanayi Ticaret İl Müdürü Kamil Akçadırcı, Kültür ve Turizm İl Müdürü İsmet Taymuş, İl Müftüsü Şaban İşlek, TCDD Kayseri İşletme Müdürü Selahattin Sarıkaya, davetliler ve çok sayıda öğrenci katıldı. Törenin açış konuşmasını yapan TCDD Kayseri İşletme Müdürü Selahattin Sarıkaya, demiryollarının tarihçesi hakkında bilgi verdi. 

Daha sonra kürsüye gelen TCDD 2. Bölge Müdürü Mustafa Babal, demiryollarının kuruluş yıllarından bugüne yaşadığı sıkıntılar ve sorunlar bulunduğunu kaydetti. Demiryollarının ilgisizlikten dolayı bitme konumuna geldiğini ifade eden Babal, "Demiryolları bundan 150 yıl önce Osmanlı Devleti döneminde temelleri atılarak, günümüze kadar geldi. Demiryolları kuruluş yılının ardından çok önemli süreçlerden geçti. Bu süreçlerden birisi Sultan Abdulhamid döneminde, Sultan Abdulhamid'in 'Demiryolunun geçeceği yerde saray varsa onu da yıktırırım' diyerek demiryollarına verdiği önem ve daha sonra İstanbul'a kadar ulaşan demiryolu hattını döşetmesi, demiryolu güzergahındaki sarayın bazı bölümlerini yıktırması. İkincisi ise Mustafa Kemal Atatürk'ün 'Türkiye'yi demiryolu ağı saracak' sözüyle demiryoluna verdiği önemdir. Mustafa Kemal Atatürk döneminden sonra ise demiryolları akışına bırakıldı. Hükümetler maalesef demiryollarıyla hiç ilgilenmedi ve kaderine terk edildi. Günümüzde ise son yıllarda hızlı tren projesiyle yeni bir süreç başladı. Demiryolları son yıllarda büyük önem arz etmektedir. Kayseri'de demiryolları sanayicilere büyük hizmet vermektedir. Taşımacılık konusunda sanayicilerin yükleri taşınmakta ve Boğazköprü'ye kurulması planlanan 'Lojistik Köy' projesi tamamlandı. İnşallah kaynak ayrıldığında çalışmalar en kısa zamanda başlayacak ve sanayicilere daha da iyi hizmet vereceğiz" diye konuştu. 

Son olarak kürsüye gelen Vali Güneş, konuşmasına başlamadan önce törene katılan öğrencilerin güneşin altında durdurulmasına kızarak, "Bu pastırma sıcağında çocukları neden bekletiyorsunuz. Güneş etki yapar sonra, ya onlara birer kasket dağıtın ya da büyükler kafalarındaki kasketlerini çocuklara versinler" dedi. 

Demiryollarının ilerleyebilmesi için atılım yapılması gerektiğinin altını çizen Vali Güneş, "Gelişmiş ülkeler gibi bir ülke olma yoluna girmek istiyorsak, mutlaka demiryollarında büyük bir atılım yapmak zorundayız. Osmanlı Devleti döneminde kurulan demiryolları, maalesef Mustafa Kemal Atatürk döneminden sonra kaderine terk edildi. Bizim demiryollarıyla yapmamız gereken çok işimiz var ve kaynak ayırmamız gerekir. Son yıllarda bu konular çok işlenmeye başlandı. Ülkemizin önünde çok ciddi sorunlar var. İnşallah gerekli yatırım ve kaynakların ardından bu sorunları da çözeceğiz. Demiryollarıyla ilgili Kayseri için önemli bir projemiz var. Şehrin dışında bulunan Kuzey Çevreyolu'na paralel olarak şehir içindeki tren garı, şehir dışına alınacak. Projelendirme çalışmaları tamamlanmış durumda ve ayrılacak kaynak sayesinde çalışmalar hemen başlayacak" şeklinde konuştu. 

Konuşmaların ardından Vali Güneş, "Demiryolu ile tarihe yolculuk" isimli serginin ve "TCDD 150. Yıl Parkı"nın açılışını yaptı. 
 
İHA
Yayın Tarihi : 25 Eylül 2006 Pazartesi 14:41:27


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?