4
Mayıs
2024
Cumartesi
KAYSERİ

Tersaneleri provoke etmek istiyorlar!

Çeşitli temaslar için Kayseri'ye gelen Sanayi ve Ticaret Bakanı Zafer Çağlayan, Türkiye'nin gemicilik sanayisi bakımından dünyada 8. sırada yer aldığını belirterek, bu başarıyı provoke etmek isteyen uluslararası güçlere karşı dikkatli olunması gerektiğini söyledi.

Çeşitli temaslar ve incelemelerde bulunmak için sabah saatlerinde özel bir uçakla Kayseri'ye gelen Sanayi ve Ticaret Bakanı Zafer Çağlayan'ı, havaalanında Kayseri Valisi Mevlüt Bilici, Kayseri Büyükşehir Belediye Başkanı Mehmet Özhaseki ve çok sayıda sanayici karşıladı.

Program çerçevesinde Kayseri Sanayi Odası (KAYSO)'da düzenlenecek olan Kayseri Oda İstişare ve Değerlendirme Toplantısı'na katılan Bakan Çağlayan, etkinliğin açılış konuşmasını yaptı. Sanayi alanında Türkiye'de ciddi anlamda gelişmelerin görüldüğünü belirten Çağlayan, ülke ihracatının 5 yıl önce yıllık 36 milyar dolar olduğuna vurgu yaparak, 2008 yılı ilk 4 ayında ihracatın 43 milyar 500 bin dolara çıktığını dile getirdi. Yaşanan bu ekonomik gelişmenin ardından Türkiye'nin dünya ekonomileri arasında önemli bir konuma geldiğinin altını çizen Bakan Çağlayan, "2008 yılı ilk 4 ayında yaşanan ihracat rakamlarına dikkat çekmek isterim. Bu atılımlar Türkiye'nin geleceğini değiştirecek. Türkiye, benim tabirimle milat olan 2002 yılından bugüne kadar ciddi büyüme oranları yakaladı" dedi.

"PROVOKEYE KARŞI DİKKATLİ OLALIM"
Türkiye'nin gemicilik sanayisi bakımından Dünya'da 8. sırada yer aldığını ifade eden Bakan Çağlayan, Dünya'nın en önemli gemicilik üslerinden biri olan Türkiye'ye çeşitli olumsuz hareketlerin yapıldığını vurguladı.

Son zamanlarda tersanelerde yaşanan işçi ölümleri konusunda ciddi üzüntü duyduklarını kaydeden Bakan Çağlayan, gemi yapım sektörüne, uluslararası güçlerin yaptığı provoke çabalarına dayanamadığını dile getiren Çağlayan, "Tersanelerde yaşanan can kayıpları bizi derinden üzdü. Orada her hayatını kaybeden can, bizim canımızdır. Gemi sanayisine, yurt dışındaki güçlerin yaptığı provoke çabalarına fırsat vermemeliyiz. Bu sektörü öldürme çabalarını boşa çıkarmalıyız. Kapanan her tersane bizim ekonomimize atılan bir taştır. Gemi sanayisini Dünya'da daha üst konumlara getirebiliriz. Ayrıca bu sektör bankacılık sektörü ile de çalışmakta. İş adamlarımız beni çok iyi anlar. Komplo üretme anlayışı içinde değiliz. İktidar olarak bilinçli çalışmalar yapıyoruz" diye konuştu.

Türkiye'nin ekonomisinin başarılı olmasının en büyük sebebinin özel sektörün yaptığı çalışmalar olduğuna dikkat çeken Çağlayan, AK Parti iktidarı boyunca özel sektörün önünde dinamit görevi gören engellerin tek tek kaldırıldığını belirtti. Siyasi istikrarın son yıllarda daha önemlilik arz ettiğini kaydeden Çağlayan, "Türkiye, Avrupa'nın en iyi 6. ekonomisidir. Dünya'da üretilen bin araçtan 15'i Türkiye'de üretilmektedir. Türkiye'de faaliyet gösteren firmalarımız, artık dünyanın önemli işletmelerini satın alarak gücüne güç katıyor. Sanayi stratejisi, Türkiye'nin en önemli devrimidir. Sanayicilerimizin yüksek kalitede ve rekabet gücü eşit bir ortamda çalışmaları için bir program gerekmektedir. Türkiye, Avrupa'nın üretim üssü olabilecek bir kapasitesi vardır" şeklinde konuştu.

Kayseri'de yapılan karşılamadan dolayı memnun olduğunu kaydeden Bakan Çağlayan, "Ben Kayseri'nin MR'sini çekmeye geldim. Röntgen için gelmedim. Kayseri konukseverliği, müteşebbisliği ve hayırseverliği ile ünlü bir şehir. Kayseri'nin teşvik sistemini bu yılın sonuna kadar bitireceğiz. Bölgesel, proje ve sektör olmak üzere 3 bölümden oluşan teşvik sistemi ile sanayicilerin pozisyonunu belirleyeceğiz. Genetikten şanslı olan Kayserililer, hayata +3 yaş ile başlıyor. Kayserili sanayicilerimizin gösterdiği bu çalışmalar bizleri memnun ediyor. Sanayicilerimizin yaptığı atılımlar, hassasiyetlerinin bir göstergesidir" dedi.

Bakan Çağlayan'ın konuşmasının ardından Sanayi ve Ticaret İl Müdürü Kamil Akçadırcı, çalışmaları hakkında bilgiler verdi. Program oda başkanlarının konuşmaları ile devam etti.

.
Yayın Tarihi : 24 Mayıs 2008 Cumartesi 14:00:43
Güncelleme :26 Mayıs 2008 Pazartesi 16:07:30


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?