4
Mayıs
2024
Cumartesi
KAYSERİ

Tıp Fakültesinden bir ilk daha!

Erciyes Üniversitesi Tıp Fakültesi Hastanesi’nde bir ilk daha gerçekleştirildi.

Tıp Fakültesi Hastanesi’nde, Kayseri’de ilk kez uygulanan yeni bir yöntemle, 42 yaşındaki Hülya K. isimli bayan bir hastaya, mide kelepçesi operasyonu yapıldı.

Operasyon, Erciyes Üniversitesi Tıp Fakültesi Genel Cerrahi Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Doç. Dr. Can Küçük tarafından gerçekleştirildi. Aşırı obezite (Şişmanlık) şikayeti ile Tıp Fakültesi Hastanesi’ne başvuran 42 yaşındaki Hülya K. isimli hasta, Doç. Dr. Can Küçük tarafından takibe alındı.

Yapılan tetkikler sonunda, Hülya K.’ya, kapalı ameliyatla ayarlanabilir mide bandı takılmasına karar verildi. Hülya K.’ya bir süre önce başarılı bir operasyon gerçekleştirildi. Doç. Dr. Can Küçük, midesine kelepçe takılan Hülya K. isimli hastanın sağlık durumunun son derece iyi olduğunu ve hızla iyileştiğini bildirdi. Doç. Dr. Can Küçük, “Ayarlanabilir Mide Bandı-Mide Kelepçesi” ameliyatının Kayseri’de de uygulandığını belirterek, obezite hastalarının zayıflamak için kapı kapı gezmelerine, gerek kalmadığını, obezite hastalarının bundan böyle Tıp Fakültesi Hastanesi’ne başvurmalarının yeterli olacağını söyledi.

Doç. Dr. Can Küçük, Kayseri’de ilk kez gerçekleştirilen “Mide Kelepçesi Operasyonu” ile ilgili olarak şu bilgileri aktardı; “Ülkemizde obezite ve buna bağlı hastalıklarla mücadele eden az sayıda kurum vardır. Bu alanda, soruna akademik olarak yaklaşan ve uluslararası standartlara uygun merkezlere ihtiyaç duyulmaktadır. Bizde üniversitemizde ve Orta Anadolu’da ilk kez olarak, morbid obez olan bir hastamızda Laparoskopik (kapalı ameliyat) olarak mide bandı takılması ameliyatını gerçekleştirdik. Laparoskopik morbid obezite tedavisi (bariatrik cerrahi) aşırı derecede kilolu hastalar için kullanılan bir tedavidir. Laparoskopi, bu iş için özel hazırlanmış bir kamera (laparoskop) ve yine özel hazırlanmış el aletleri yardımı ile normal ameliyata göre çok daha küçük bir kesiden mideye ulaşmayı sağlayan bir yöntemdir. Operasyon yapılan hastamızın sağlık durumu şu anda son derece iyidir ve sürekli olarak kontrolümüz altında tutulmaktadır” dedi.

Doç. Dr. Can Küçük, “Ağır Obezite” ile ilgili olarak bilgiler verirken, “Çoğu zaman Morbid Obezite de denilen ağır obezite, ideal kilonuzdan ortalama 45.5 kilo veya yüzde 100 fazla kilonuzun olması durumudur. Bu durum hipertansiyon, diabet ve koroner arter hastalığı gibi hayatı tehdit eden pek çok komplikasyonun gelişmesi ile ilişkilidir. Ağır obezitenin nedeni tam olarak anlaşılamamıştır. Etkileyen pek çok muhtemel sebep vardır. Obez kişilerde enerji depolanma eşiği çok yüksektir. Bu değişmiş ayar noktası, düşük metabolizma ve düşük enerji harcaması, aşırı kalori alımı veya her ikisinin birleşiminin bir sonucu olabilir. Obezitenin kalıtımsal özellikleri olduğunu düşündüren bilimsel kanıtlar da mevcuttur. Morbid obezite büyük olasılıkla genetik, psikososyal, çevresel, sosyal ve kültürel etkilerin birleşerek; iştah düzenlemesi ve enerji metabolizmasını etkileyen kompleks bir hastalığa yol açması ile oluşmaktadır” diye konuştu.

 

.
Yayın Tarihi : 18 Nisan 2008 Cuma 12:37:29


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?