5
Mayıs
2024
Pazar
KAYSERİ

Tiryakiler bitkisel nargileyi sevdi

Tütün ürünü içermeyen bitkisel nargile’nin kapalı mekanlarda tütün ürünü içme yasağı ile birlikte Türkiye pazarına sunulması, nargile tiryakilerinin ve işletmecilerinin yüzünü güldürdü.

19 Temmuz 2009 tarihi itibarı ile 4207 sayılı tütün mamullerinin zararlarının önlenmesi ve kontrolü hakkında kanun hükümlerinin uygulanmasının ardından bitkisel nargile satışı yapan işletmelerde yasadan kaynaklanan sıkıntı ortadan kalktı.

Bitkisel nargile yasak ile satışa sunuldu

Kayseri’nin en eski nargile işletmecilerinden olan Lalezar Nargile Salonu İşletmecisi Bülent Çalışır, 19 Temmuz 2009 tarihinde yürürlüğe giren tütün ürünü içeren mamullerin kapalı mekanlarda içilmesine ilişkin yasağın başlaması ile birlikte bitkisel nargile satışlarına başladıklarını söyledi.

1997 yılından beri nargile salonu işlettiğini ve halen Sivas Caddesi üzerindeki Lalezar Nargile Salonu’nda müşterilerine bitkisel nargile satışı yaptığını belirten Çalışır,” Yasağın başlaması ile birlikte bizde bitkisel nargile satışlarına başladık. İstanbul, Ankara, İzmir gibi Büyükşehirler de ki tüm işletmelerde de bitkisel nargile satışları yapılıyor. Tütün ürünü içermeyen bitkisel nargilenin Hindistan’dan Türkiye’ye getirilmesi ile böyle bir çözüm bulundu. Bizde bu gelişmelere ayak uyduruyoruz. Kısacası sigara başta olmak üzere tütün ürünü içerikli tüm mamullere getirilen yasaklara bu şekilde bitkisel bir çözüm bulduk. İşyerimizde şu anda bitkisel nargile dışında sigara dahil hiçbir tütün ürünü içerikli mamul içilmiyor” dedi.

Şeker kamışı yasağa çözüm oldu

Tütün ürünü içerikli nargilelerin yerini şeker kamışından elde edilen nargilelerin aldığını ifade eden Çalışır, şeker kamışından elde edilen bitkisel nargilenin yasak sonrası işletmecilerin imdadına yetiştiğinin altını çizdi.

Çalışır,“ Türkiye piyasasında satışa sunulan bitkisel nargilenin içerisine şeker kamışı konuldu. Daha önce bu kutularda aromalı tütün kamışı vardı ve içeriğinde tütün ve tütün mamulleri içermektedir diye yazıyordu. Şimdi de bu kutularda tütün mamulleri yerine şeker kamışından elde edilen bitkisel nargile bulunuyor. Müşterilerimiz yasak sonrası şeker kamışından elde edilen nargileyi içmeye başladılar” diye konuştu.

Nargile fiyatları arttı

Şeker kamışından elde edilen bitkisel nargilenin fiyatının yüzde 20 pahalı olduğunu vurgulayan Çalışır, bu fiyat farkının nargile içmek isteyen müşteriye yansıtıldığını söyledi.

Çalışır,” Bitkisel nargilenin maliyetinin yükselmesinden dolayı bizde fiyatlarımızı artırmak zorunda kaldık. Daha önce nargile içmek isteyen bir müşterimiz 8 TL öderken, şimdi ise şeker kamışından elde edilen bitkisel nargile için ise 10 TL ödüyor. Müşterimiz bu fiyat artışından dolayı fazla tepki göstermedi ve bitkisel nargileyi severek içiyorlar. Bitkisel nargile içeriğinde nikotin olmadığından dolayı tütün içerikli nargileye göre daha hafif” şeklinde konuştu.
 

M.Fatih Kaymaz Kayseri/Kenthaber
Yayın Tarihi : 3 Eylül 2009 Perşembe 15:42:18


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?
Yorumlarınız
murat demir IP: 85.106.180.xxx Tarih : 24.09.2009 12:04:01

Evet böyle bir gerçek var ama bunun Türkiye geneline yayılması gerek.Neden ?Denetlemecimemurlar bukonu hakkında bilgisi yok.Bu yüzden sorun yaşanıyor.sağlık bakanlığına e.mail gönderdim ama hala cevap gelmedi.Lütfen bilgisi olan  bu sayfadan paylaşsın.(MED)