4
Mayıs
2024
Cumartesi
KAYSERİ

Tüberküloz yakından takip edilmeli

Türk Toraks Derneği Orta Anadolu Şubesi tarafından “Sağlıkta Dönüşüm, Aile Hekimliği ve Tüberküloz” konulu bir seminer düzenlendi.

Cıty One Otel Konferans Salonu’nda düzenlenen seminere konuşmacı olarak katılan İstanbul Üniversitesi Tıp Fakültesi Göğüs Hastalıkları Uzmanı Prof. Dr. Zeki Kılıçarslan, Nevşehir, Kırşehir ve Kayseri ilinden çok sayıda göğüs hastalıkları uzmanı katıldı.

Açılış konuşmasını yapan Erciyes Üniversitesi Tıp Fakültesi Hastanesi Göğüs Cerrrahisi Uzmanı ve Türk Toraks Derneği Orta Anadolu Şube Başkanı Doç.D.r Mehmet Bilgin, dernek olarak eğitim toplantılarının birini daha gerçekleştirdiklerini dile getirdikten sonra, Kayseri'de Eylül 2008 ayı itibari ile “Aile Hekimliği” uygulamasına geçilmesinin planlandığını söyledi. Bilgin, ''Aile hekimliğine geçilmesi sağlıkta dönüşüm projelerinden bir tanesidir. Bu sağlıkta dönüşüm projesine göre göğüs hastalıkları hastaneleri yeni bir nitelik kazanacak. Şimdiye kadar tüberkülozu aktif takip eden, doğrudan gözlem tedavisini (DGT) uygulayan verem savaş dispanserlerinde de değişiklikler olacak. Sanıyorum bir kısmı veya tamamı kapanıyor. Bunun yerine aile hekimliği tüberküloz takibini üstlenecektir. Tüberkülozun(TB) tanısı göğüs hastalıkları hastanesi tarafından konulurken takibinin aile hekimleri tarafından yapılması planlanıyor'' dedi.

“TEDAVİ KARARLILIKLA DEVAM ETMELİ”

Bilgin’in konuşmasının ardından söz alan İstanbul Üniversitesi Tıp fakültesi Göğüs Hastalıkları Uzmanı Prof. Dr. Zeki Kılıçarslan, sağlıkta TB kontrol programındaki doğrudan gözlem tedavisine toplumun katılımının sağlanması gerektiğinin vurguladı.

Kılıçarslan, tüberküloz tedavisinin kararlılıkla devam etmesi gerektiğini kaydederek, “TB yakalananlar genelde yoksul ve kendini ifade edemeyen insanlardır. Tüberküloz olan kişilerin temas halinde bulunduğu kişilerinde tedavi edilmesi gerekir. Ücretsiz tüberküloz tedavisi davam etmelidir.TB tedavisinde kararlılık önemlidir. Aile hekimliği uygulaması en çok gelişmiş ülkelerde uygulanmaktadır. Hasta hem kayıt altına alınmalı ve yakından takip edilmelidir. Aile hekimleri TB kontrollerinde şüphelendikleri kişiler gerekli hastanelere yönlendirmeli ve çıkan sonuçlara göre hastayı yakından takip etmelidir” diye konuştu. Konuşmaların ardından program karşılıklı soru cevap şeklinde devam etti.

iha
Yayın Tarihi : 29 Şubat 2008 Cuma 10:27:08


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?