5
Mayıs
2024
Pazar
KAYSERİ

Tüketiciler çözüm bekliyor

Tüketici Örgütleri Federasyonu (TÖF) Genel Başkanı Fuat Engin, tüketicilerin sıkıntılı olduğunu ve sorunlarına çözüm bulunmadığını belirterek, “Bankalar her bir kart için ayrı limit belirleyip, tüketiciyi tuzağa çekiyor” dedi.

Kayseri Tüketiciler Derneği'nde düzenlenen basın toplantısında konuşan TÖF Genel Başkanı Fuat Engin, son birkaç yıldır en çok ortaya çıkan sorunlardan biriside kredi kartı, bir diğer ise telekominikasyon şirketlerindeki sabit ücret sorunu olduğunu söyledi.

Telekominikasyon da çok indirim beklediklerini, ancak sadece internet alanında indirimin olduğunu ifade eden Engin, “Bu indirimde geniş kitlelerin 29 liradan kullandığı internetten sadece 2 liralık bir indirim söz konusu oldu. Tabi sorun bundan ibaret değil, siz internet satın aldığınızda telekom size birde sabit hat satıyor. Avrupa ve dünyanın hiçbir yerinde olmayan bu uygulamanın Türkiye'de haksız bir kazanç sağlamaya açık olduğu açık. Yani siz bir telefon alıyorsunuz sadece neti kullanıyorsunuz, o telefonu hiç kullanmasanız da sabit ücret ve diğer vergilerden dolayı karşılığı olmayan bir para ödüyorsunuz. İşte bu tüketicinin ekonomik kartlarını tehdit eden unsur olarak karşımıza çıkmaktadır. Diğer yandan kredi kartlarını baktığımızda, bu kredi kartları maalesef Türkiye'nin kanayan yarasıdır. 2003 yılında Tüketici Yasası kapsamına giren kredi kartları konusu 2006 yılında 5464 Banka ve Kredi Kartları Kanunu çıkarılarak bu kapsamda daha bir geniş içerikte tüketiciye haklar getirmiştir. Yalnız bu yasanın bankalar tarafından ihlal edildiğini ve tüketicilerin istismar edildiğini görüyoruz. Kredi kartları konusunda iki tane temel yetkili kurul var. Birincisi Merkez Bankası diğerdi BDDK. Merkez Bankası 3 ayda bir kredi kartları faizini açıklıyor. BDDK'da düzenleme ve denetleme yetkisiyle nasıl denetleme yapılacağını ifade ediyor. Yönetmelikler geç çıktı. Biz şunu söylüyoruz. Merkez Bankası ve BDDK görevini yapmıyor. Bankalarda tüketici yurttaşı mağdur etmeye devam ediyor. Merkez Bankası, temerrüt faizini yüzde 5,14 olarak açıklıyor. Bu oran yıllık yüzde 61,68'e ulaşıyor. Bankalar, bileşik faiz uyguladığı için bu oran yüzde 82,48'e ulaşıyor. Bankalar faizin faizini alıyor. Ülkedeki enflasyon oranı ile bu oran arasında uçurum vardır. Yasaya göre, bankalar bir kişiye ait kredi kartlarının toplamı için limit belirlemeli. Ancak, bankalar her bir kart için ayrı limit belirleyip, tüketiciyi tuzağa çekiyor. Sicil affı gelmesine rağmen, bankalar tüketicinin kayıtlarını silmeyip kanuna aykırı davranıyor. Hükümet, bu konuda yasanın uygulanması için gerekeni yapmalı. Aksi takdirde sicil kayıtlarını silmeyen bankalar hakkında suç duyurusunda bulunacağız" dedi.

Halktan ve tüketiciden yana olduklarını ifade eden Engin, kredi kartı sorununun çözülmesi için geçmiş yıllarda yasal düzenlemeler yapıldığını, ancak yasalar uygulanmadığı için yeniden yapılandırmaların amacına ulaşmadığını kaydetti. Engin, “Radikal uygulamalar kredi kartı sorununu büyük ölçüde çözecek ve bizde bu konuda gerekli çalışmaları yapacağız" dedi.

İHA
Yayın Tarihi : 14 Mart 2009 Cumartesi 15:20:32


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?