4
Mayıs
2024
Cumartesi
KAYSERİ

Türk kadını seçilme hakkını kutluyor

Türk kadınına seçme ve seçilme hakkının verilmesinin 74. yıldönümü Kayseri'de törenle kutlandı.

Cumhuriyet Meydanı'nda gerçekleştirilen törene Türk Kadınlar Birliği Kayseri Şubesi, MHP Kayseri İl Kadın Kolları, Demokrat Parti Kayseri İl Kadın Kolları, Türk Dünyası Kadınları Dostluk ve Dayanışma Derneği ve Kayseri Barosu üyeleri katıldı.

Atatürk Anıtı'na çelenk sunan bayanlar, daha sonra İstiklal Marşı'nı okudu. Burada bir açıklama yapan Türk Kadınları Birliği Kayseri Şube Başkanı Ayşe Uzunlu, 74 yıl önce kadınlara seçme ve seçilme hakkının verildiğini hatırlattı.

İnsanların eşit haklara sahip oldukları düşüncesinin çağdaş uygarlığın temeli olduğunu belirten Uzunlu, "Osmanlı İmparatorluğu'ndan modern Türkiye Cumhuriyeti'ne geçiş, Atatürk'ün yaptığı devrimlerle olmuştur. Bu devrimlerden en önemlisi de kadınların erkeklerle eşit olarak toplum içinde yer almaları ve seçilme haklarını elde etmeleridir. Bize bu güzel konuşmaları 74 yıl önce veren Ulu Önder Atatürk ve arkadaşlarına sonsuz şükranlarımızı sunuyor, önümüzdeki yerel seçimlerde kadınların muhtarlık, belediye meclis üyeliği, il genel meclisi ve belediye adaylıklarını destekliyoruz. Aktif siyasette kadınların daha çok yer almasını istiyoruz" dedi.

Kayseri Barosu Kadın Hakları Komisyonu Başkanı Ayten Tepecik Ulutaş ise, 1934 yılında kadınlara seçme ve seçilme hakkının verildiğini hatırlatarak, birçok ülkeden daha önce Türk kadınına seçme ve seçilme hakkı verildiğini dile getirdi.

Ulutaş, "Buna rağmen bizden sonra bu haklara kavuşan ülkelerin gerek meclislerinde kadın parlamenterler gerekse devletin diğer kademelerindeki kadın yöneticilerin sayıları ülkemizle kıyaslanamayacak kadar fazladır. Kadın hakları konusunda yapılması gereken, küçük yaşlardan itibaren bir eğitim seferberliğinin ilan edilerek kadın ve insan hukukuna ilişkin olarak bütün topluma gerekli eğitimin verilmesi ve bu durumun devlet politikası haline getirilmesidir" şeklinde konuştu.
Yapılan konuşmaların ardından tören sona erdi.

İHA
Yayın Tarihi : 5 Aralık 2008 Cuma 13:11:06


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?