5
Mayıs
2024
Pazar
KAYSERİ

Türkistanlılardan Çin katliamına tepki

Doğu Türkistan Kültür ve Dayanışma Derneği Genel Başkanı Seyit Tümtürk, Doğu Türkistan'da yaşanan gelişmelerden endişeli olduklarını belirterek, "Ölü sayısı 500'ün üzerindedir. Dün geceden bu yana Doğu Türkistan ile iletişim sağlayamadık" dedi.

Hoca Ahmet Yesevi Mahallesi'nde bulunan dernek binasında gerçekleştirilen basın toplantısında konuşan Doğu Türkistan Kültür ve Dayanışma Derneği Genel Başkanı Seyit Tümtürk, Urumçi'de 5 Temmuz Pazar günü yapılan protesto gösterilerinde çıkan olaylarda yüzlerce Doğu Türkistanlının şehit edildiğini söyledi.

26 Haziran günü Shaoguan kentindeki bir oyuncak fabrikasında çıkan olayda 12 Uygur'un katledilmesini protesto etmek amacıyla Doğu Türkistan'ın başkenti Urumçi'de binlerce kişinin protesto gösterisi düzenlediğini hatırlatan Tümtürk, "Pazar günü halk meydanında toplananların çoğunluğunu üniversite öğrencileri oluşturuyordu ve amaçları mecburi olarak Çin'e götürülen Doğu Türkistanlıların uğradığı vahşeti protesto etmekti. Guangdong eyaletindeki başlayan olaylarda 300 kişi hayatını kaybetmişti. Çin, uzun yıllardan beri, özellikle son 5 yılda Doğu Türkistan'dan 18-25 yaş arasındaki genç kızları zorla alarak Guangdong eyaletindeki oyuncak fabrikalara götürüp zorla çalıştırıyor. Bu olayların ardından Çin masum olduğunu belirtmek amacıyla 4 bin köle işçiyi serbest bırakmıştır. Bize gelen bilgilere göre, ölü sayısı 500'ün üzerinde. Binlerce yaralı var. Halka gözdağı vermek isteyen Çin, bundan sonra da Doğu Türkistan üzerinde terör estirecektir. Nitekim olayların ardından Urumçi'de geniş çaplı operasyonlar başlamış, binlerce kişi gözaltına alınmıştır. Sokakların savaş alanına döndüğü, her yerde cesetlerin olduğu bilgisi var" dedi.

Tüm dünyada yayınlanan haberlerin tek taraflı olduğunu ileri süren Tümtürk, "Gizlice çekilen görüntüler ve internet aracılığıyla tüm dünyaya yayılan görüntüler, yaşanan vahşeti gözler önüne sermektedir. Olayların duyulması üzerine Doğu Türkistan ile tüm bağlantılar kesilmiştir. Ne telefon ne de internetle bağlantı kurulabiliyor. Dün başlayan olayların ve Urumçi'nin durumu bilinememektedir. Yıllarca Doğu Türkistan'da yaşananları dile getirmiştik. Geldiğimiz durumda yüzlerce ölü binlerce yaralı var. Bugün Kaşgar, Gulca ve diğer şehirlerinde protestolar düzenlenecektir. Bu gösterilerde Çinlilerin katliamlarını artıracağından endişelenmekteyiz" diye konuştu.

Katliamı nefretle ve şiddetle kınadıklarını belirten Tümtürk, uluslararası örgütleri, devletleri, sivil toplum örgütlerini yaşanan vahşetin engellenmesi için göreve davet ettiklerini söyledi. Tümtürk, ayrıca yarın saat 14.00'te Çin'in Ankara Büyükelçiliği önünde protesto gösterisi düzenleyip basın açıklaması yapacaklarını sözlerine ekledi.
 

İHA
Yayın Tarihi : 6 Temmuz 2009 Pazartesi 17:48:16
Güncelleme :6 Temmuz 2009 Pazartesi 17:54:13


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?