5
Mayıs
2024
Pazar
KAYSERİ

Turşuluk mesleğini yaşatıyor

Kayseri'nin son turşucularından birisi olan Bayram Aydoğan, yerli sebze ve meyvelerden yaptığı turşuyla mesleğini yaşatıyor.

Bundan 40 yıl önce el arabası üzerinde Kayseri'nin her köşesini dolaşarak meraklılarına turşu suyu ve kete satan Bayram usta, bugün mesleğini Kale Çarşısı içinde icra ediyor. Kayseri'nin her kesiminden insanlara turşu kurup, turşu suyu ile kete satan Bayram Aydoğan, bir zamanlar el arabasıyla turşu sattığı günleri özlediğini söyledi.

Bugüne kadar kendisine gelen birçok müşterinin, has turşu sırrını istediğini kaydetti. Bu sırrı kimseyle paylaşmadığını belirten Bayram Aydoğan, "Mesleğimi, yanımda yetişen yeğenim Ramazan'a bırakacağım. Bu mesleği en az benim kadar öğrendi. Hatta beni bile geçmek üzere. Kendisiyle birlikte kelek, karpuz ve lahanadan sonra elma ve armut turşuları da kurarak olumlu sonuçlar aldık. Bugün özellikle armut turşusu yok satıyor" dedi.

“BU TURŞULAR HEM İŞTAH AÇIYOR HEM DE ZAYIFLATIYOR”

Kendisine has turşuların hem iştah açtığını hem de zayıflattığını kaydeden Bayram Aydoğan, "Bizim turşumuzu yiyen ve suyunu içen müşterilerimizin iştahı çok iyi derecede açılıyor. Zaten turşunun özelliğinde iştah açıcılığı da vardır. Belki tezat gibi gelecek, ama turşularımızın bir başka özelliği de insanları zayıflatmasıdır. İnsanlar bu turşunun suyundan içerek vücutlarındaki yağları dökmekte, aynı zamanda su içme isteğini arttıran turşu suyu ile birlikte hızla su tüketmeye başlamaktadırlar. Bildiğiniz üzere de fazla su tüketimi yağ yakmaya yardımcı olmaktadır. Dolayısıyla insanları zayıflatmaktadır" şeklinde konuştu.

Kayseri'nin turfanda sebze ve meyvelerinden turşu yaptığının altını da çizen Bayram Aydoğan, yurtdışından gelen misafirlerin turşularına büyük rağbet gösterdiğini söyleyerek, "Müşterilerime turşu ve turşu suyunun yanında kete ikram etmeyi de ihmal etmiyorum. Turşularıma gösterilen ilgiden çok memnunum" diye konuştu.

İHA
Yayın Tarihi : 9 Haziran 2009 Salı 11:56:40


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?