3
Mayıs
2024
Cuma
KAYSERİ

Ulusal Finans Sempozyumu başladı

Erciyes Üniversitesi (EÜ) Rektörü Prof. Dr. Fahrettin Keleştemur, üniversite olarak iki misyonları bulunduğunu söyleyerek, “Bunların birincisi yerel sorunları tespiti ve çözümü, ikincisi ise evrensel bilgi üretmektir” dedi.

EÜ İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi tarafından düzenlenen 12. Ulusal Finans Sempozyumu, Hilton Otel'de başladı. Sempozyuma çeşitli üniversitelerden öğretim görevlileri, banka temsilcileri, ekonomistler, işadamları ve öğrenciler katıldı.

EÜ Güzel Sanatlar Fakültesi Oda Orkestrası'nın dinletisinin ardından kürsüye gelen Panel Bölüm Başkanı Prof. Dr. Cevat Sarıkamış, bilime hizmet eden öğretim görevlilerine teşekkür ederek, bu sempozyumu uluslararası bir sempozyum haline getirmek için çalıştıklarını söyledi.

Sempozyum Onursal Başkanı Prof. Dr. Mahir Nakip ise, finans sempozyumunun Kayseri'de yapılmasının önemli bir gelişme olduğunu ifade ederek, “Kayseri hızla gelişen bir şehir ve gelecekte önemli finans merkezlerinden birisi olacağı kabul edilmelidir” dedi.

Türkiye'de sektörel gelişmelerin bilimsel gelişmelere paralel olarak gitmediğinin altını çizen Nakip, “Belki de işletme hamlesi yapamayışımızın, Türk işletmeciliği anlayışının oluşmamasını buraya bağlayabiliriz. Sektörde ve üniversitelerde çalışanlar, sempozyumlara katılıp bildiri sunmadıkça üniversitelerde işletme bilimi öğretenlerin sektörlerde danışmanlık gibi görevler üstlenmedikçe bu hamlelerin yapılması mümkün görülmemektedir” şeklinde konuştu.

EÜ İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Ekrem Erdem ise, böyle önemli bir sempozyumun küresel mali krizin ciddi boyutları olduğu bir dönemde yapılmasının Kayseri gibi önemli bir ticaret merkezinde yapılmasının önemli olduğunu vurguladı.

EÜ Rektörü Prof. Dr. Fahrettin Keleştemur ise, Erciyes Üniversitesinin 30 yıllık yeni bir üniversite olduğuna değinerek, EÜ'nün çok hızlı bir gelişme süreci yaşadığını söyledi. Bu büyüme ve gelişmenin diğer üniversitelere de örnek olacak düzeyde olduğunu ifade eden Keleştemur, EÜ'nün bir hayırsever üniversitesi olduğuna değindi.

Keleştemur, “EÜ, alt yapısının yüzde 90'ı tamamlanmış bir üniversitedir. Öğrenci kapasitesi ve fiziki büyüklük olarak gelişmemiz sevindirici. Bunun yanında üniversitelerin en önemli özelliği bilimsel aktiviteleridir. Bilimsel aktivitelerin değerlendirme ölçütleri de evrenseldir. Ne kadar orijinal bilgi üretiyorsun, bunu nasıl paylaşıyorsun, pratik hale dönüştürebiliyor musun, bunlar önemli hususlardır” dedi.

Dünyadaki ilk 500 üniversiteler sıralamasına Türkiye'den birkaç üniversitenin girdiğini de sözlerine ekleyen Keleştemur, “Bilgi üretmede çok geri plandayız. Türkiye, ciddi bir üniversite reformuna muhtaçtır. Bunu yapmak zorundayız. Aksi takdirde üniversitelerin tanımına uygun kurumlar olması mümkün değildir. Üniversite, bilgi üreten kurum demektir. Biz Erciyes Üniversitesi olarak iki önemli misyonumuz var. Birincisi yerel sorunların tespiti ve çözümü, ikincisi ise evrensel bilgi üretmektir. Bu iki fonksiyonu yerine getiremedikçe, gerçek anlamda bir üniversite olduğumuzu kabul etmek mümkün değildir. Üniversiteler öğrenci yetiştirmenin yanında orijinal bilgi üretmekte temel fonksiyonlarından birisi olmalıdır. Bunun çeşitli sebepleri var. Temel problemlerden biri üniversitelerde bir akademik performans sisteminin olmayışından kaynaklandığını düşünüyorum. Yani üniversitelerde bilgi üretenle üretmeyen arasında fark yoktur. Çalışanla çalışmayanı ayırt eden bir sistem mevcut değil. Ani bilgi üretenle üretmeyenin bir sayılmaması, orijinal bilgi üretenin ekonomik olarak da desteklenmesi gereken bir sistemin yerleşmesi için mücadele ediyoruz. Bu çokta orijinal bir sistem değil. Gelişmiş ülkeler zaten bunu yapıyor. Evrensel bilgiye katkımız olduğu sürece gerçek anlamda bir üniversite olduğumuzu iddia edeceğiz” şeklinde konuştu.

12. Ulusal Finans Sempozyumu 22-25 Ekim 2008 tarihleri arasında Hilton Otel'de devam edecek.

İHA
Yayın Tarihi : 23 Ekim 2008 Perşembe 13:56:18


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?