4
Mayıs
2024
Cumartesi
KAYSERİ

Uzmanlardan cinsiyet belirleme tepkisi

İngiltere'de faaliyet gösteren bir Türk tüp bebek merkezinin müşterilerine cinsiyet garantili tüp bebek vaadi verdikleri iddiasına uzmanlardan tepki geldi.

Selçuk Üniversitesi (SÜ) Meram Tıp Fakültesi Yardımcı Üreme Teknikleri Ünitesi Sorumlusu Prof. Dr. Selçuk Duman, Doç. Dr. Hüseyin Görkemli ve Doç. Dr. Mustafa Aktan, tüp bebekte cinsiyet seçebilme konusunun etik ve ahlaki olarak yanlış bir uygulama olduğunu belirterek, "Yaşanın olayın ne kadar doğru veya yanlış olduğunu tabi ki biz bilemeyiz ama olayın geneline bakacak olursak Yardımcı Üreme Teknikleri'nde cinsiyet belirleme uygulamasını etik ve ahlaki boyuttan asla uygun bulmuyoruz. Bu uygulama birey ve toplum ahlakı açısından zarar verici bir uygulamadır. Özellikle bizim gibi erkek çocuğu daha çok isteyen toplumlarda bu uygulama kısa vadede bireylerin ihtiyaçlarını karşılasa bile uzun vadede toplumun yapısını bozacak ve zarar verecek etkilere neden olacaktır. 10 yıl içinde toplumdaki erkek veya kız sayısının anormal bir artış göstermesi önüne geçilemeyecek sorunlara davetiye çıkarır" dedi.

Bu uygulamayı yapanların sadece ticari bir amaç için ileride önü alınamaz sorunlara yol açacağının farkına varması gerektiğini de dile getiren uzmanlar, "Sadece bu uygulamayı yapanlar değil, kendileri yapmadığı halde kendilerine gelenleri uygulamayı yapan adres veya ülkelere yönlendirmeleri de bir o kadar yanlıştır. Bu uygulama ayrıca insanların cinsel kimliğine hakaret bile sayılabilir. Erkek isteyen birisi kadınları, kız isteyen birisi ise erkekleri aşağı görüyor gibi karşılanabilir ve bu son derece trajik sonuçlar doğurur. Hele ki, bizim gibi doğu kültürü olan ülkelerde erkek çocuğa olan aşırı istek, toplum yapısını bozacak sonuçlara yol açabilir. Belki kısa vadede ailelerin istekleri yerine gelmiş oluyor ancak uzun vadede toplum ve ahlaki yapı bakımından istenmeyen üzücü hadiseler ve gelişmeler yaşanabilir" şeklinde konuştu.

"ÜLKEMİZDE YASAK ANCAK YASAL BOŞLUKLAR VAR"

Ülkemizde bu uygulamanın yasak olduğunu ancak yasal boşluklar nedeniyle bazı merkezlerin müşterilerini yasak olmayan yerlere gönderebildiğini ifade eden uzmanlar, "Bunun uygulamayı birebir yapmakla bizce hiçbir farkı yok. Bu uygulamayı kendiniz yapmışsınız yada yapan bir yeri adres göstermişsiniz. Bence ikisi de aynı. Ancak genetik yolla bulaşan hastalıklara karşı bu tür bir uygulamaya sıcak bakabiliriz. Ama keyfi olarak bu merkezlere gidip erkek veya kız bebek istemek ve buna zemin hazırlamak bizce çok yanlış. Ayrıca doğan çocuğa da haksızlık edildiğini düşünüyoruz. Böyle bir yöntemle dünyaya gelen çocuğa uygulanacak davranışın normal şekilde olanlar gibi olamayacağını düşünüyoruz. Buda çocuğun psikolojisi üzerinde olumsuz etkiler bırakacaktır" şeklinde ifade etti.

Yardımcı Üreme Teknikleri Ünitesi Sorumlusu Prof. Dr. Selçuk Duman, Doç. Dr. Hüseyin Görkemli ve Doç. Dr. Mustafa Aktan, bu uygulamanın nasıl yapıldığı hakkında ise, "Cinsiyetin belirlenme olayı iki şekilde oluyor. İlk metot, kadının yumurtaları incelenir ve hangi cinsiyet isteniyorsa o cinsiyete uygun olmayan yumurtalar ayıklanır. Ya da erkek spermleri incelenir ve hangi cinsiyetten bebek isteniyorsa kadın yumurtasındaki kromozoma uygun spermler bulunur ve yumurtaya aşılanır. Dünyada bir iki yerde bu uygulamaya izin veriliyor. Ülkemizde ise kanunlarla yasaklanmıştır" dedi.

İHA
Yayın Tarihi : 1 Kasım 2008 Cumartesi 10:08:23


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?