4
Mayıs
2024
Cumartesi
KAYSERİ

Uzmanlardan klima uyarısı!

Uzmanlar, hava sıcaklıklarının arttığı şu günlerde evlerde, iş yerlerinde ve arabalarda hayatımızın vazgeçilmez bir parçası haline gelen klimaları kullanırken çok dikkatli olunması gerektiği konusunda uyarılarda bulundu.

Klimalar daha serin bir ortamda oturmamızı, çalışmamızı sağlarken, eğer dikkatsiz ve yanlış kullanırsak üst ve alt solunum yolları enfeksiyonlarıyla beraber alerjik reaksiyonlara da yol açabileceği belirtildi.

Özel Tekden Hastanesi Dahiliye Uzmanı Dr. Şule Ulusoy Cengiz, düzenli ve iyi bakım yapılmayan klimaların filtrelerinde oluşan buharın oluşturduğu nemli ortamın bir takım bakteri ve mantarları ürettiğini ve bu mikrobik varlıklar klima havasıyla ortama yayıldığını, bu yolla oluşan enfeksiyon, enfeksiyon salgınına iş yeri, otel ve araba gibi klimaların çalıştığı tüm ortamlarda rastlanabildiğini dile getirdi. Cengiz, ”Bu salgınlar alerjik, alerjik reaksiyonlar, sinuzit gibi üst solunum yolu enfeksiyonundan bronşit, zature gibi tüm solunum yolu enfeksiyonu şeklinde olabileceği gibi yaygın kas ağrıları, baş ağrısı, halsizlik, ateş, huzursuzluk, yoğun öksürük, bulantı, kusma, ishal, karın ağrısı gibi sindirim sistemi bulgularına da neden olabilir” dedi.

Cengiz, hastaların yüzde 20’sinde sinir sistemi bulguları ajitosyon, vonsontrosyon bozuklukları hatta koma bile görülebildiğini vurgularken, “Zatürenin havalandırma sistemi ile bulaşan yolu tıp dilinde “leigonella pnömonisi” olarak bilinir ve ilk defa Pensilvanya lejyonerlerinin yaptığı toplantıda bulunan kişilerde görüldüğünden bu isim verilmiştir. Normal zatüreden farklı olarak ateş ve öksürük çok ön planda değildir. Bu nedenle bu kişilerin ihmal etmeden uzman bir doktora başvurması önemlidir” dedi.

Klimalardan gelecek rahatsızlıklarda önemli olan kişinin bağışıklık sisteminin durumu olduğunu belirten Cengiz, “Şeker hastaları, yaşlılar, bebekler, kemoterapi görenler, böbrek yetmezliği ve kronik akciğer hastalığı olanlarda en yüksek orandadır ve en yaygın kolaylaştırıcı faktör sigara içimidir. Bağışıklık sistemini desteklemek için bol meyve sebze tüketmeli, açık havada egzersiz yapmalı, çinko ve antioksidanlardan faydalanmalıdır” dedi.

Dr. Cengiz, yüksek tansiyonu olanların da trafikte daha dikkatli olmaları gerektiğini vurgulayarak, “Tansiyon yükselmesi ve sınırın altına düşen tansiyonlar aşırı terlemeye neden olabileceği gibi vücudun susuz kalmasına bağlı baş ağrıları ve baş dönmeleri olabilmektedir. Böyle dönemlerde algılamada zorluk, konsantrasyonda bozukluk dolayısıyla dikkati yoğunlaştıramama insan yaşamını tehlikeye sokacak durumlara yol açabilmektedir. Bu nedenle sıvı alımı ve hafif gıdalar tercih edilmelidir” dedi.

İHA
Yayın Tarihi : 28 Temmuz 2008 Pazartesi 17:47:57


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?