5
Mayıs
2024
Pazar
KAYSERİ

Yapay damarla hayata döndü

Niğde'den kalp yetmezliği sebebiyle Kayseri Erciyes Üniversitesi Gevher Nesibe Tıp Fakültesi Hastanesi'ne gelen 43 yaşındaki bir hastaya yapay damar takıldı.

Kayseri Erciyes Üniversitesi Gevher Nesibe Tıp Fakültesi Hastanesi'nde, dünyada az yapılan kalp damar ameliyatlarından biri başarılı şekilde gerçekleştirildi. Kalp yetmezliği sebebiyle Niğde'nin Erikli kasabasından Kayseri'ye gelen Musa Aytaş (43), kalbe yapılan başarılı yapay damar nakliyle sağlığına kavuştu.

Mustafa Yılmaz Öztaşkın Kalp Hastanesi kalp ve damar cerrahisi servisinde yatan Musa Aytaş ile başarılı ameliyatı gerçekleştiren Prof. Dr. Naci Emiroğulları bir basın toplantısı düzenledi. Emiroğulları, hastanın yaklaşık 13 senedir hipertansiyon tedavisi gördüğünü ifade etti.

Hastanın son 1 yıl içerisinde nefes darlığının artması sebebiyle kısa bir süre önce üniversite hastanesine geldiğini belirten Emiroğulları, "Hastamızın durumunu tanımlayarak kliniğimize yönlendirdik. Hastamızın durumu 2 aşamalı
olarak açıklanabilir. İlk aşamada doğuştan olan koarktasyonu andıran aort bölünmesi meydana geldiği tespit edildi. Kalpteki kan akışına izin veren damar daraldığından uygun çalışmasına izin verilmiyor. İkinci kısımda ise bu daralmaya bağlı olarak çıkan damarın tamamen genişlediği ve kalpten çıkan kapağın da başka bir rahatsızlığı söz konusuydu. İki aşamalı ameliyatın birinci bölümünde koarktasyonu andıran aort bölünmesinin bulunduğu kısma yapay damar takılarak fizyolojik olarak yukarıdan aşağıya doğru vücudun altına doğru geçişini sağladık. Ameliyatın ikinci seansında da bu genişlemiş olan aortu çıkartarak yapay damarla beraber kapağa doğru bütünlüğü sağladık" dedi.

Tekrar sağlığına kavuşan Musa Aytaş ise ameliyatı gerçekleştiren doktorlara teşekkür etti.

İHA
Yayın Tarihi : 9 Haziran 2009 Salı 16:10:41


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?