1
Mayıs
2024
Çarşamba
KAYSERİ

Yüzme havuzlarına dikkat!

Erciyes Üniversitesi Dermatoloji Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Serap Utaş, vatandaşları yüzme havuzlarına karşı uyardı ve hava sıcaklıkları nedeniyle havuzlara koşan binlerce insanın çok sayıda sağlık sorunu ile karşı karşıya kalabileceğini söyledi.

Erciyes Üniversitesi Tıp Fakültesi Dermatoloji Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Serap Utaş, yaptığı açıklamada, hava sıcaklıkları nedeniyle yüzme havuzlarına koşan binlerce insanın "Molluskum Kontagiozum" adı verilen viral bir deri enfeksiyonunun tehdidi altında bulunduğuna dikkat çekti. Prof. Dr. Utaş, özellikle kalabalık halk havuzlarının salgın hastalıklara yol açabileceği uyarısında bulunarak halk havuzlarında gerekli hijyenik koşulların yerine getirilmesi için ilaçlama yapılması ve bu havuzların ilgili kurumlar tarafından sık sık denetlenmesi gerektiğini kaydetti.

Prof. Dr. Serap Utaş, insan sağlığını tehdit eden yüzme havuzları ve havuzlardan bulaşan Molluskum Kontagiozum hastalığı hakkında şu bilgileri verdi: "Molluskum Kontagiozum, özellikle çocuklarda sık görülen, Pox virüsünün neden olduğu viral bir deri enfeksiyonudur. Herhangi bir yaşta görülebilirse de çocuklarda ve bağışıklık sistemi bozulmuş çocuklarda daha sıktır. Enfeksiyon kişiden kişiye yakın deri teması, ortak kullanılan eşyalar ve hastanın kendi kendine bulaştırması ile yayılır.

Çocuklarda yüzde, göz kapaklarında, gövde, kol ve bacaklarda yerleşebilir. Virüs deriye temas ettikten 2-8 hafta sonra deri renginde, milimetre ile santimetre arasında değişen büyüklüklerde, içini sıkınca peynirimsi bir madde çıkan, orta kısmı biraz içe çökük, kubbe şeklinde deri kabarıklıkları görülür. Bu kabarıklıklar aileler tarafından genellikle siğil sanılır. Hastalık, yüzme havuzlarına giden çocuklarda yüzme havuzuna gitmeyen çocuklara göre iki kat daha fazladır. Özellikle kalabalık halk havuzlarında salgınlar olabilir. Molluskum Kontagiozum, özellikle sıcak su teması ile daha kolay yayılır, bu nedenle ısıtılmış havuzlara giren çocuklarda daha fazla görülmektedir. Soğuk suda yayılımı daha azdır. Hastalık, erişkinlerde de görülebilir. Yetişkinlerde Molluskum Kontagiosum cinsel organlar ve çevresinde yerleşebilir. Bu yerleşimde cinsel yolla bulaşan bir hastalık (zührevi hastalık) olarak kabul edilir. Hastalık hiçbir şey yapılmasa da kendiliğinden iyileşebilir ama tamamen geçmesi haftalarca veya yıllarca sürebilir.

Bu arada hastalık ailedeki veya çevredeki diğer kişilere yayılabilir. Bu nedenle çoğu dermatolog hastalığı tedavi etmeyi tercih eder. Çeşitli lokal ilaçlar ve değişik tedavi yöntemleri uygulanabilir. Tedavinin yanı sıra hastalara ısıtılmış havuzlardan ve sıcak kaplıcalardan uzak durması, başkalarına ait havluları kullanmaması, sıcak su ile banyo yerine ılık su ile duş alması ve kişisel hijyen kurallarına uyması önerilmelidir."

iha
Yayın Tarihi : 15 Ağustos 2007 Çarşamba 13:24:23


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?