4
Mayıs
2024
Cumartesi
BİLİM TEKNOLOJİ

Kuş İzleme Konseyi

Şehrimizde düzenlenen 16. Uluslararası Avrupa Kuş İzleme Konseyi Kongresi'ne katılan yabancı bilim adamları, Kayseri'nin doğal yaşam alanlarında kuşları gözlemlediler.
     
Yaklaşık 30 ülkeden 150 bilim adamının katıldığı kongre çerçevesinde, Tuzla Gölü, Kızılırmak, Erciyes Dağı, Sultan Sazlığı Kuş Cenneti, Gesi Beldesi ve Kapadokya bölgesine gruplar halinde geziler düzenlendi.
     
Geziler sırasında dürbünlerle kuşları izleyen bilim adamları, kitaplardan gözlemledikleri kuşlara ait bilgiler edinmeye çalıştılar.
     
Erciyes Dağı'nda kaya ardıcı, taş kızılı, kaya sıvacı kuşu, ak karınlı sağan, kaya kırlangıcı, kızıl şahin, kaya kartalı, sürmeli dağ bülbülü, ve kerkenez gibi kuşları saatlerce izleyen bilim adamları, bölgede kuş gözlem alanları olmayışına şaşırdılar.
     
Avrupa Kuş İzleme Konseyi (EBCC) Yönetim Kurulu Üyesi ve Erciyes Üniversitesi Mühendislik Fakültesi Çevre Mühendisliği Bölümü Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. Uygar Özesmi, AA muhabirine, dağların aşırı otlatılmasından dolayı kuşların yaşam alanlarının giderek daraldığını ve kötüleştiğini söyledi.
     
Türkiye'deki 300 kuş türünden yüzde 10'unun yaklaşık 20 yıl içinde tükeneceğinden endişe edildiğine dikkati çeken Özesmi, bunun önüne geçebilmek için daha bilinçli çevre koruma programları yapılması gerektiğini bildirdi.
Uygar Özesmi, kongreye katılan bilim adamlarının büyük bir bölümünün Türkiye'ye ilk kez geldiğini ifade ederek, şunları kaydetti: ''Konuklarımız kendi ülkelerinde göremedikleri kuşları Erciyes Dağı'nda gözlemlemekten büyük mutluluk duyduklarını belirttiler. Ancak, Erciyes Dağı'nın böyle güzel bir mevsimde boş olmasına anlam veremediklerini anlattılar. Bölgede eko turizm, trekking, kuş ve bitki gözlemciliğinin yapılabileceği alanların ve hayvanların otlatılmadığı kontrollü alanların olmayışına şaşırdılar.''

kanal38
Yayın Tarihi : 11 Eylül 2004 Cumartesi 11:55:24
Güncelleme :3 Temmuz 2008 Perşembe 10:45:43


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?