5
Mayıs
2024
Pazar
KAYSERİ

Mehmet Yazar


Mehmet YAZAR  (1936- ) 

Politikacı.Kayseri’de doğdu. İlk, orta ve lise öğrenimini Kayseri’de yaptı. 1960 yılında İstanbul Teknik Üniversitesi’nden Makine Yüksek Mühendisi olarak mezun oldu. 1960-1962 yıllarında askerlik hizmetini Yedek Subay olarak tamamladı. Askerlik hizmetinin ardından Makine Kimya Endüstrisi Kurumu’na girerek 1965 yılına kadar İmalat Müdürü olarak çalıştı. Aynı yıl memuriyetten ayrılarak serbest çalışmaya başladı. 

1978 yılında Ankara Sanayi Odası Başkanlığı’na, 1979 yılında ise Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği Başkanlığı’na seçildi. 1985 yılında TOBB Başkanlığından istifa ederek politikaya atıldı. 1987 Genel Seçimlerinde Anavatan Partisinden Kayseri Milletvekili seçildi. 9 Kasım 1989’da AKBULUT Hükümetinde Devlet Bakanlığına getirildi. 1 Mart 1991’de yine aynı hükümette Milli Savunma Bakanlığı görevini üstlendi. 

Dönem sonunda aktif politikadan çekilerek, 1990 yılında trafik kazasında kaybettiği kız Sema Yazar anısına "Sema Yazar Gençlik Vakfı"nı kurdu. Halen bu vakfın Kurucu Onursal Başkanı olarak hizmet vermektedir.. 

Vakıf, Hizmetlerini eğitim ve sağlık alanında yoğunlaştırdı. Vakfın kuruluşunun hemen ardından Kayseri’de Mustafa Yazar İlköğretim Okulu’nun yapımına başlandı. Ardından Sema Yazar İlköğretim Okulu, Sema Yazar Lisesi ve Antalya Akdeniz Meslek Okulu Eğitilebilir Çocuklar Ünitesi kuruldu. 1995’te Antalya Sema Yazar Kamu Sağlığı Merkezi kuruldu. 

1996’da açılan Hayri Haseki Sağlık Ocağı’nda günde 100 hasta tedavi oluyor. Erciyes Sema Yazar Sağlık Ocağı ve Kayseri Servet Yazar Sağlık Ocağı’nda poliklinik hizmetleri veriliyor. Bunların dışında gıda yardımları, kimsesiz ve ihtiyacı olan genç kızlara çeyiz ve evlilik yardımları yapılmaktadır.

Vekilinize soru sormak/sorununuzu iletmek ister misiniz?
Sorular/Cevaplar