2
Haziran
2024
Pazar
EKONOMİ

'Hükümet yüzünü Türk çiftçisine dönmeli'

Türkiye Ziraat Odaları Birliği (TZOB) Genel Başkanı Şemsi Bayraktar, AB sürecinde Türk çiftçisine yeterli kaynak aktarılmadığı takdirde, AB'nin kendileri için adeta "cehennem" gibi olacağını öne sürdü.

Kayseri'nin Merkez Kocasinan İlçesi Ziraat Odası Başkanlığı ve Kayseri Şeker Fabrikası A.Ş.'nin yardımlarıyla kurulan toprak, yaprak, bitki, su, ürün analiz laboratuvarı, düzenlenen törenle hizmete açıldı. Açılan bu laboratuvar ile üretimde kalitenin artırılması hedefleniyor. Açılış törenine, Türkiye Ziraat Odaları Birliği (TZOB) Genel Başkanı Şemsi Bayraktar, Kayseri Şeker Fabrikası Yönetim Kurulu Başkanı Vedat Ali Özışık ile Fabrika Yönetim Kurulu Üyeleri, Kocasinan Ziraat Odası Başkanı Emin Yılmaz, çitçiler ve çok sayıda davetli katıldı.

Törende açılış konuşmasını yapan Kocasinan Ziraat Odası Başkanı Emin Yılmaz, bu laboratuvar sayesinde üretimde kalitenin artacağını kaydetti. Daha sonra konuşan Kayseri Şeker Fabrikası Yönetim Kurulu Başkanı Vedat Ali Özışık ise, çiftçinin zor şartlar altında çalıştığına dikkat çekerek, bu ve bunun gibi hizmetlerle amaçlarının, Türk çiftçisinin önünü açmak olduğunu belirtti.

Daha sonra söz alan Bayraktar, konuşmasında, AB sürecinde Türk çiftçisine yeterli kaynak aktarılmadığı takdirde, AB'nin kendileri için adeta "cehennem" gibi olacağını ileri sürdü. Türkiye geneli gübrede 8 milyon dolar kayıp bulunduğunu öne süren Bayraktar, bunun yeterli ilaç kullanmamaktan ve diğer bazı nedenlerden kaynaklandığını ifade ederek, "Artık ziraat odalarımız çiftçisinin rekabet ortamını arttırmak için önemli açılışlar yapıyor. Bu gibi laboratuvar açılışları çok önemli" dedi.

Türkiye'nin tarımda yılda 45 milyar dolarlık israf ve verimlilik kaybı olduğunu ileri süren Bayraktar, "Gübrede 8 milyar dolarlık israfın yanı sıra, hayvan hastalıklarıyla yeterli mücadele yapamamaktan, çayır ve mera alanlarını ıslah edememekten 11 milyar dolar kaybımız var. Bu kadar büyük potansiyeli tarıma değil, ekonomiye kazandırmamız lazım. Bu israfın yüzde 50'sini ekonomiye kazandırdığımız zaman, 10 yıl içinde bütçeye 200 milyar dolarlık kaynak yaratırız. Bu, fert başına düşen milli gelirin yüzde 100 artması anlamına gelir. AB ortak tarım politikasına Türkiye'nin uyum sağlaması için yapması gerekenler var. Bunu sadece hükümetten beklememeli ve bizlerde üzerimize düşeni yapmak zorundayız" şeklinde konuştu.

Bayraktar, "Hükümet yüzünü Türk çiftçisine dönmeli" diyerek sözlerini noktaladı. Konuşmaların ardından laboratuvar açılışı gerçekleştirildi.

İHA
Yayın Tarihi : 9 Eylül 2005 Cuma 11:59:23
Güncelleme :12 Ekim 2005 Çarşamba 10:42:31


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?