18
Mayıs
2024
Cumartesi
TURİZM

Taşlar yerine oturuyor

Son yıllarda tarih, kültür, ekonomi, turizm ve sanat yönünden büyük bir gelişme sürecine giren Kırşehir, yerli ve yabancı turistlerin uğrak yeri haline geldi.

Zengin bir tarih ve kültür birikimine sahip olan Kırşehir 1867 yılında bucak, 1869 yılında ilçe, 1870 yılında sancak olurken; Avanos, Keskin ve Mecidiye (Çiçekdağı) ilçeleri Kırşehir'e bağlanmıştı. 1921 yılında bağımsız mutasarrıflık, 1924 yılında il olan Kırşehir'e Avanos, Çiçekdağı, Hacıbektaş ve Mucur, 1944 yılında ilçe olan Kaman da bu dönem Kırşehir'e bağlanmıştı. Ancak 20 Temmuz 1954 yılında ilçe yapılarak Nevşehir'e bağlanan Kırşehir, bu uygulamayla gerek ekonomik gerekse tarihi yönden büyük bir hezimete uğramıştı. 1 Temmuz 1957'de tekrar il haline gelen Kırşehir'de, 48 yıl sonra taşlar yerine oturmaya başladı.

Ekonomik, sosyal, kültürel ve sanat yönünden büyük gelişmeler kaydeden Kırşehir'de, özellikle son yıllarda tam anlamıyla kalkınma hamlesine girildi. Teşvik Yasası ile birlikte kalkınmada öncelikli iller kapsamına alınan Kırşehir'de, Organize Sanayi Bölgesi yatırımcıların akınına uğradı. Fabrika bacaları tek tek yükselmeye başlarken, organize sanayi bölgesinde alternatif arsa arayışlarına girildi ve yeni sanayi bölgeleri oluşturulmaya başlandı.

Tarih, kültür, sanayi ve turizm yönünden önemli gelişmeler yaşandığı Kırşehir'de ortaya çıkan bulgularla tarihi zenginlikler gün yüzüne çıktı. Özellikle Japonlar tarafından Kaman İlçesi'ne bağlı Çağırkan Beldesi'nde yapılan kazı çalışmalarıyla Kırşehir'in tarihinin Tunç Çağı'na dayandığı ileri sürüldü. Hitit, Roma dönemleri ait eserlerinde bulunduğu kazı çalışmaları sonucunda zengin bir tarihi birikime sahip olan Kırşehir'de, yine Dulkadirli Beldesi'nde kazıya açılan yeraltı şehirleri de yerli ve yabancı turistlerin ilgi odağı haline geliyor.

Ahilik teşkilatının kurucusu olarak bilinen Ahi Evran'ın türbesinin bulunduğu Kırşehir'de, Cacabey Medresesi kentin en önemli tarihi eserlerinden biri sayılıyor. Kent merkezine 1 kilometre uzaklıktaki Terme Kaplıcaları'nın bulunduğu bölgede, 3 yıldızlı 2 otel hizmet vermeye devam ediyor. Sonbaharda yüz binlerce ördeğin ve leyleğin konaklama alanı haline gelen Seyfe Gölü Kuş Cenneti de, özellikle kuş gözlemcilerinin ilgisini çekerken, gölde yapılan drenaj çalışmalarıyla yok olma tehlikesi yaşayan kuş cenneti halkı tedirgin ediyor.

TARİHİ MEKANLAR RESTORE EDİLİYOR
Diğer yandan, Hirfanlı Barajı, Toklumen Barajı ve Çuğun Barajı da hafta sonları piknik yapmak isteyenlerin, tercih ettikleri gözde merkezler arasına girerken, aralarında bir Selçuklu eseri ve dönemin gökbilim ve gözlem istasyonu olan Cacabey Camii ve Medresesi ile Ahi Camii, Alaaddin Camii, Lale Camii, Kapucu Camii, Çarşı Camii ve Melik Gazi Türbesi, Cacabey Türbesi, Ahi Evran Veli Türbesi, Kalender Baba Türbesi, Fatma Hatun Türbesi, Süleyman Türkmani Türbesi, Muhterem Hatun Türbesi, Yunus Emre Türbesi ve Aşıkpaşa türbeleri Vali Selahattin Hatipoğlu, Belediye Başkanı Halim Çakır ve AK Parti Kırşehir Milletvekili Mikail Arslan'ın girişimleriyle yeniden restore edilerek bakım altına alınıyor. Tarihi camii ve türbeleri yanında Kesikköprü Kervansarayı ve Bizans dönemine ait Derefakılı, Üçayak, Temirli, Aflak ve Aksaklı kiliseleriyle yabancı turistlerin ilgisi gün geçtikçe yöreye artıyor.

Tarihi kaleleriyle de göz kamaştıran Kırşehir, başta Kırşehir Kalesi olmak üzere Ömerhacılı Kalesi, Cemele Kalesi, Keçi Kalesi, Çağırkan Kalesi, Has Höyük, Yuğ Höyük, Çiftçi Höyüğü, İkiz Höyüğü, Külhöyük, Öksüz Kale Höyüğü gibi kale ve höyükleriyle de turizm yönünden zengin tarihini koruyor.

Tarihi ve ekonomik yönünün yanı sıra aşık ve ozan geleneğine de ev sahipliği yapan Kırşehir'de, hayatını kaybeden ozan ve aşıklardan Aşık Musa, Aşık Sait, Aşık Seyfullah, Aşık Hasan, Aşık Boyacı, Muharrem Ertaş, Çekiç Ali ve son olarak Türk Halk Müziği'nin ve Bozlak kültürünün yaşayan efsanesi Neşet Ertaş'ın türkü ve bozlakları, birçok sanatçının repertuarına girerken, bozlak ve türkü geleneğinin sürdürülmesi için Kültür Bakanlığı bünyesinde Kırşehir ve Keskin Ustalar Müzik Topluluğu kurulmuş durumda.

.
Yayın Tarihi : 19 Ekim 2005 Çarşamba 16:14:11
Güncelleme :31 Ekim 2005 Pazartesi 23:59:53


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?