4
Mayıs
2024
Cumartesi
SİYASET

Bakan Özak Konya'da

Bayındırlık ve İskan Bakanı Faruk Nafız Özak, nükleer santral kurma çalışmaları için yer tespitinin henüz kesinleşmediğini, çalışmalara bu yıl başlanması durumunda santralin 4-5 yıl içerisinde tamamlanacağını söyledi.

AK Parti Çumra İlçe Kongresi'ne katılmak için gelen Konya'ya gelen Bayındırlık ve İskan Bakanı Faruk Nafız Özak, gazetecilerin sorularını yanıtladı. Nükleer santral kurulması çalışmalarına değinen Bakan Özak, "Türkiye'nin enerjiyle ilgili sorunlarını 2008'den sonra mutlaka çözmemiz gerekiyor. Şu anda 3 ayaklı bir enerji var. Bunlar; termik, hidroelektrik ve doğalgaza dayalı enerji. Bu doğru değil, bunun bilincindeyiz. Özellikle bu son doğalgaz sıkıntısından sonra ve daha önce Başbakanımız ve hükümetimiz nükleer enerjiye geçiş için karar aldı. Dünyada Japonya, Kanada, Almanya Fransa, İngiltere gibi ülkeler nükleer santrallerden enerjilerini kazanıyor. Santral kurulmasında ilk maliyet pahalı olsa da, sonra bu rakam düşüyor. Sanayi ile yatırımda çok önemli olan santral, aynı zamanda dışa bağımlılığı ortadan kaldırıyor. Yer konusunda şu anda benim bir şey söylemem mümkün değil. Enerji Bakanımız bu konuyla ilgili ABD'ye gitti, bu konu sürekli gündemde kalacak. Nükleer santral çalışmasına bu yıl başlarsak sanırım önümüzdeki 4-5 yıl içinde tamamlayabiliriz. Bu santrali devlet, özel sektör ortaklığı, yap-işlet-devret modeli veya sadece devlet yapabilir. Yatırım yapmak için çok firma var. Türkiye'de yatırım, istihdamı artıyor. Dünyadan gelen yatırımcılar var, enerjiye ihtiyaç var. Enerjinin güvenilir, sürekli ve ekonomik olması içinde nükleer santrale gerek var" diye konuştu.

"IRAK'IN TÜRK İŞ ADAMLARINA İHTİYACI VAR"
Son günlerde gündemde olan Irak'ın yapılanmasıyla ilgili konuşan Bakan Özak, "Irak'ın Türk iş adamlarına ihtiyacı var. Bizim de onlarla tarihsel bir birlikteliğimiz var. Biz her konuda hazırız, şu anda Irak'ta sadece huzur ortamı oluşması gerekiyor. Bizim temennimiz, Irak'ın bir bütünlük içinde, kopmaların olmadığı ve demokrasinin olduğu bir yer olması. Bizim müteahhitlerimiz orada her şeyi yapıyor. Irak bizim dostumuzdur" şeklinde konuştu.
TOKİ'nin çalışmalarını değerlendiren Bayındırlık ve İskan Bakanı Faruk Nafız Özak, Türkiye genelinde 150 bin konuta imza attıklarını kaydetti. Bakan Özak, "Toplu Konut Ortaklığı İdaresi (TOKİ) bir başarı öyküsüdür. 150 bin konutun çok büyük bir bölümü tamamlandı. Sosyal konut olarak da, alım gücü zayıf vatandaşlarımızı kira öder gibi ev sahibi yapmaya çalışıyoruz. TOKİ, Türkiye'de büyük bir şantiye. Ayrıca sosyal konutlar da yapıyor. Konut sektörü çok önemli 200 sektörü peşinden taşıyor. Türkiye'de özellikle faizlerin düşmesinden sonra konut sektörü ilerledi. Şimdi Mortgage sistemine geçeceğiz. Mortgage sisteminde bu inşaat sektörü canlanacak ve herkes konut sahibi olacak" dedi.

.
Yayın Tarihi : 18 Şubat 2006 Cumartesi 14:39:03


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?